Restaurace lákají o Štědrém dnu
na klasiku, ale i exotické lahůdky

Restaurace lákají o Štědrém dnu
na klasiku, ale i exotické lahůdky

20. 12. 2012

Staročeské menu, ovšem také ústřice, mušle, suši, pověstný anglický vánoční pudink, lanýže nebo kaštanový cheesecake jsou laskominy, na které lákají pražské restaurace na štědrovečerní večeři. Kromě rozdílných menu, se liší i cenová hladina, a to od 390 korun na osobu až po 2500 korun.

Češi jsou sice konzervativní, pokud jde o Vánoce a štědrovečerní večeři, přesto v Praze roste počet restaurací, které jsou o Štědrém dnu otevřené. Většina návštěvníků se sice rekrutuje z řad cizinců a turistů, začíná ale růst počet Čechů, kteří chtějí změnu a gurmánské zážitky.

Klid, romantické prostředí a příjemná živá hudba, to vše doplněné tradičním vánočním menu je lákadlem například Velké Klášterní restaurace ve Strahovském klášteře. Hosté si mohou vybrat z masové varianty večeře, kdy se podává jako předkrm šunka, polévka je slepičí kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a hlavní chod tvoří vepřový řízek s bramborovým salátem. V rybí variantě se podává jako předkrm losos s mušlemi, polévka je rybí a hlavní chodem je tradiční smažený kapr. Dezert tvoří vánoční cukroví.

Francouzské menu

Secesní prostředí a vytříbené lahůdky nabízí Francouzská restaurace Obecního domu. Tomu ovšem odpovídá i cena. Za francouzské menu zaplatí host 2350 korun. Host si může pochutnat na lanýžovém pyré, mušlích sv. Jakuba a srnčím hřbetu. Pokud chce zachovat tradici, dostane jako předkrm houbového kubu, rybí polévku, pečeného candáta a smaženého kapra s bramborovým salátem a čokoládový pudink. Samozřejmostí je vánoční cukroví.

Levnější štědrovečerní večeře vyjde zájemce v Plzeňská restauraci v Obecním domě. Za 750 korun na osobu dostane kubu s pravými hříbky, rybí polévku, kapra s bramborovým salátem a jako dezert čokoládovo-rumovou pěnu.

Originálním místem pro strávení vánoční večeře je restaurace Lví Dvůr hned vedle Pražského hradu. Menu pro jednu osobu na Štědrý den nabízejí za 1250 korun. Hosté si mohou pochutnat na svatojakubských mušlích nebo carpacciu z kachních prsíček, staročeském kubovi, kachním kaldounu, smaženém kaprovi s bramborovým salátem nebo pečeném dančím hřbetu s perníkovou omáčkou. Jako dezert se bude podávat čokoládový dort s lanýžovou příchutí.

Dva nebo i čtyři chody

Na Staroměstském náměstí láká restaurace U Modré Kachničky nejen na klasiku, ale také na králičí stehna se švestkovo-mandlovou omáčkou, pstruha na modro či konfitovaná kachní stehna s kaštanovou omáčkou. Cena je od 1400 korun na osobu.

Gastronomický zážitek slibuje také restaurant Zlatá Praha. Za dvouchodové menu zaplatí host 1200 korun, za tři chody 1450 korun a za čtyři chody 1700 korun. Mezi předkrmy jsou ovšem lahůdky typu kaviár, krevety. Z polévek se bude podávat nejen tradiční rybí, ale i krém z pečených kaštanů či dýně a jako hlavní chody grilovaný candát, pečený krocan, pečený hřbet z jelena s černou omáčkou.

Také letos nabízejí štědrovečerní večeři v restauracích v Hergetově Cihelně a v Kampa Parku. Dobrou volbou také jsou hotelové restaurace, a to Alcron, Hilton, Royal Palace. Právě zde lze ochutnat exotické lahůdky. Cenově se večeře pohybuje od 1490 korun do 1590 korun na osobu.

restaurace Štědrý den Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.