Literární koutek č. 7 - Jak napsat zajímavě Tip na výlet
Ilustrace: Pixabay

Literární koutek č. 7 - Jak napsat zajímavě Tip na výlet

3. 12. 2021

Tip na výlet není žádným ustáleným, tradičním literárním žánrem. Přesto by měl obsahovat některé náležitosti, které by možného čtenáře upoutaly a donutily k přemýšlení, jestli má, či nemá popisovanou destinaci také navštívit. Tím se blíží publicistice.

V našem popisu se snažíme naše výlety podrobně zdokumentovat. Každý tip na výlet by měl poměrně detailně dokumentovat zvolenou délku a náročnost trasy, poukazovat na zajímavá místa a v závěru text doplnit případně mapkou a fotografiemi. Ať už se jedná o výlet přírodou, autem, autobusem, cyklovýlet, vysokohorskou turistiku, výlet s dětmi či výlet za kulturními památkami.

 Náležitosti tipu na výlet

Nadpis by měl být výrazný, charakterizující hlavní cíl cesty. Lokalitu. V úvodu je dobré podat stručný popis výletu. Případně, co vás k tomuto výletu motivovalo.

Popis výletu je na vás. Způsob dopravy do výchozího bodu, informace o trase, jaká je cesta, jaké turistické zajímavosti můžete na této trase vidět, zda je vhodná i pro starší, méně zdatné osoby, jestli je vhodná třeba i pro kočárek, pro rodinu s dětmi nebo i pro vašeho psa.

Váš popis cesty je pochopitelně subjektivní. Proto je třeba náročnost trasy, její délku, cestu terénem či procházku městem popsat co nejvěrohodněji. I s vašimi dojmy. Pokud je na vaší trase i naučná stezka s informačními tabulemi, je dobré na to upozornit. Pokud se vám cestou přihodí nějaká zajímavá a nečekaná příhoda, její popis určitě váš výletní tip zpestří. V závěru textu je dobré přidat celkové zhodnocení výletu.

Tak jako i v ostatních literárních publicistických žánrech, je potřebné vaše myšlenky a různé popisy členit do odstavců. Jenom ne vše do jednolitého bloku!! Takový článek ztrácí údernost a má menší vypovídající hodnotu.

V samém závěru článku pak vložte fotogalerii i s informačními popisky. Pokud ovšem nebudete vkládat fotografie přímo do textu. Fotoaparát by měl být nezbytnou součástí vaší výletní výbavy.

 Zdroje:

www.vejslapy.cz/tipy-kam-na-vylety
www.VenKaždýDen.cz: Tipy na výlety


 

 

literární koutek
Hodnocení:
(4.8 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...