Česko uctilo první výročí
úmrtí Václava Havla

Česko uctilo první výročí
úmrtí Václava Havla

18. 12. 2012

Česká republika si připomněla první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Symbolem vzpomínkových akcí se často stalo srdce, které ozdobilo například Alžbětinskou scénu Divadla Husa na provázku v Brně. Na počest zesnulého exprezidenta Prahou prošel průvod několika stovek lidí, na jehož konci účastníky čekalo vystoupení americké folkové zpěvačky Joan Baezové.

Na Václavském náměstí v Praze se na shromáždění s podtitulem S Havlem dál v podvečer sešlo odhadem 300 lidí. Někteří zapalovali svíčky u sochy sv. Václava nebo sledovali záznam loňského koncertu z Lucerny, který byl zorganizován na Havlovu počest krátce po jeho smrti. Večerní Prahou se pak vydali na Hradčanské náměstí, kde vystoupila světoznámá písničkářka Joan Baezová. Setkání, inspirované písní Jednou budeme dál, která kromě dneška zněla i během přelomových událostí roku 1989, podpořila řada osobností veřejného života.

Lidé za Václava Havla zapalovali svíčky na místech spojených s listopadovými změnami už v předchozích dnech. Výročí úmrtí bývalého českého prezidenta si připomíná i Brusel, kde se již v pondělí na místním sídle Evropského parlamentu rozzářilo srdce z dílny Jiřího Davida, které kdysi viselo i na Pražském hradě.

V pražském Divadle Na zábradlí dnes odhalili k ročnímu výročí úmrtí pamětní desku, kterou navrhl výtvarník David Černý. Připomínat má léta 1960-1968, kdy zde Havel pracoval jako kulisák, herec, dramaturg i dramatik. Havla připomnělo i rekviem s ekumenickou účastí, které se vpodvečer konalo v kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí.

Někteří lidé dnes také uposlechli výzvu, která se šíří na sociálních sítích, a uctili památku prvního polistopadového prezidenta ohrnutím kalhot.

Václav Havel zemřel loni 18. prosince.

Václav Havel výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...