Foto

Kapři stojí okolo 80
korun za kilogram

19. 12. 2012

Vánočního kapra si lidé mohou koupit již po celém Česku. Někteří obchodníci kádě rozmístili už v pondělí, největší nápor zákazníků očekávají v pátek a o víkendu. Cena kaprů se regionálně liší, nejlevnější jsou k dostání zhruba za 70 korun za kilogram, někteří výběroví kapři se ovšem prodávají i za více než 90 korun.

Počet míst, kde budou letos kapři k dostání, by se měl letos v Praze zvýšit z loňských 188 asi na 200. Například před Kauflandem Na Podbabě stojí letos kilogram třeboňského kapra I. třídy 89 korun, za kilo výběrového kapra si zákazníci připlatí šest korun. Před Albertem v nedalekých Roztokách jsou kapři k dostání od 75 korun. Za zabití ryby či různou míru zpracování si tak jako jinde lidé desítky korun připlatí.

V Jihomoravském kraji se cena výběrového kapra pohybuje okolo 81 korun za kilogram, pohořelický kapr je k dostání za cenu okolo 95 korun. Zákazníci si mohou vybrat, jestli si koupí kapra do 2,5 kila, který je levnější, nebo výběrového nad tuto hmotnost. U pohořelického si zákazníci připlatí za to, že dostanou kapra, u něhož mají zaručenou kvalitu s chráněným označením původu.

V Pardubickém kraji prodejci letos mírně zvýšili ceny. Zhruba o čtyři procenta zdražilo Rybářství Litomyšl, až o 11 procent Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč. Růst cen má na svědomí hlavně dražší krmivo. V Litomyšli je tak kilogram kapra první třídy za 79 korun, výběrový kapr s váhou od 2,5 do pěti kilogramů za 89 korun za kilo. Bohdanečtí koupí kilogram kapra první třídy za 79 korun, před rokem to bylo 75 korun. U výběrového kapra se cena za kilogram meziročně zvýšila z 80 na 89 korun.

Rybářství Chlumec nad Cidlinou, které patří mezi desítku největších producentů ryb v Česku, začalo s prodejem na sádkách v pondělí. Ceny jsou stejné jako v minulých letech. Kilogram kapra v první třídě stojí 75 korun, ve výběru 80 korun. Kapři z Chlumce se před Vánocemi prodávají zejména ve středních a východních Čechách.

Klatovské rybářství začíná s prodejem ve středu a ve čtvrtek. Stánky budou v Plzeňském kraji, z toho deset v Plzni, další v Berouně, Kladně a v Praze. Jejich počet bude stejný jako loni. Také cena se nebude příliš měnit, jen u výběrového kapra nejvyšší jakosti může zdražit o dvě tři koruny za kilo. Cena se tak bude pohybovat mezi 80 až 90 Kč/kg.

Takřka 90 procent produkce tuzemských rybářů, pohybující se kolem 20 tisíc tun ryb ročně, představuje kapr. Necelá polovina směřuje na vývoz. Loňský export kaprů dosáhl 400 milionů korun, import zůstal pod úrovní 20 milionů korun. Čeští kapři končí zejména v sousedních zemích, nejvíce v Polsku, Německu a na Slovensku.

Drtivá většina kaprů (asi 85 procent) se prodá před Vánoci, šest až osm procent o Velikonocích. Lidé ale začínají místní ryby více jíst i v průběhu roku.

kapr Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.