Nejčastější mýty o antibioticích aneb Zachovejme jejich účinnost
Ilustrační foto: Shutterstock

Nejčastější mýty o antibioticích aneb Zachovejme jejich účinnost

10. 1. 2022

V Evropě zemře každým rokem 33 000 lidí v důsledku infekce způsobené bakterií, která je odolná na antibiotika. Aby byla antibiotika stále účinná, musíme se vůči nim chovat zodpovědně. Často se ale bohužel nevyhneme omylům.

A právě na ně jsme se zeptali doc. MUDr. Heleny Žemličkové, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika. Zároveň jsme využili data z výzkumu agentury Engage Hill a REMMARK z července 2021.

 Antibiotika zkrátí léčbu nachlazení – NEPRAVDA

Podle průzkumu více než třetina (37 %) respondentů uvádí, že antibiotika dokáží urychlit léčbu nachlazení. Ve věkové kategorii do 24 let si to myslí dokonce více než 50 % dotazovaných!

„U léčby rýmy a nachlazení platí prostá skutečnost – neléčená rýma trvá týden, léčená 7 dní. Užívat antibiotika na nachlazení nedává smysl. Nic se tím neurychlí, a navíc nesprávné užívání antibiotik podporuje odolnost bakterií vůči nim. Kvůli tomu vám nebudou účinkovat, až to opravdu budete potřebovat.“

 Antibiotika si mohu naordinovat sám – NEPRAVDA

Z výzkumu také vyplynulo, že téměř 18 % (17,7 %) dotazovaných užívala antibiotika bez konzultace s lékařem (nebo bez předpisu). U skupiny do 25 let to bylo dokonce 25 %, což je velmi znepokojující. Nejčastěji si je sami naordinovali na kašel, nachlazení a kožní problémy.

„Antibiotika jsou léky, které nelze vydat bez lékařského předpisu. Toto omezení má své opodstatnění. O jejich indikaci by vždy měl rozhodnout lékař, který posoudí, zda je pro vás taková léčba optimální. Samoléčba antibiotiky je naprosto nevhodná. Dochází tím opět k oslabování jejich účinků.“

 Je dobré mít v lékárničce schované zbytky antibiotik – NEPRAVDA

Tušíte, kolik lidí si nechává v lékárničce zbytky nedobraných antibiotik pro případ urgentní potřeby? Celá třetina (33,6%) dotazovaných. Ve skupině do 24 let více než polovina (51,9%) a spíše ženy.

„Zbytky antibiotik by se měly vracet zpátky do lékárny. V případě potřeby vám je lékař znovu předepíše. Zcela zásadní chybou, která může mít fatální následky v podobě ztráty účinků antibiotik, je začít užívat antibiotika bez konzultace s lékařem. Nevidím tedy důvod, proč si je nechávat.“

 Když se mi uleví, nemusím antibiotika dobírat – NEPRAVDA

Vraťme se naposledy k výzkumu, který prozrazuje, že nejčastěji nedobírají antibiotika muži do 25 let, a to téměř každý pátý (19,3 %). Toto číslo je skutečně velmi vysoké!

„Jestliže váš lékař usoudí, že je ve vašem případě třeba nasadit antibiotika, informuje vás také, jak antibiotika užívat. Jeho doporučení má své opodstatnění. Pokud se Vaše příznaky změní, můžete se na svého doktora obrátit a konzultovat s ním váš současný stav. Neměňte ale medikaci svévolně. Nesprávné užívání antibiotik může způsobit ztrátu jejich účinků. Musíme mít na paměti, že antibiotika jsou nenahraditelná. Pokud si je zničíme, ohrozíme tím sebe i své blízké,“ dodává docMUDrHelena Žemličková, Ph.D., vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%