Procházka vánočním Novým Světem
FOTO: Martina Růžičková

Procházka vánočním Novým Světem

5. 1. 2022

Sníh je v Praze vzácnost. I když její střechy pokryje jen lehounký poprašek, dodá to městu neodolatelné kouzlo. Většinou ale netrvá dlouho. Chcete-li je zachytit na fotkách, musíte si pospíšit. Proto jsem v pondělí po Štěpánu nezaváhala a vydala se tu krásu si užít. Za cíl jsem si zvolila Nový Svět.

Je to jedno z mých oblíbených míst. S vánoční výzdobou a sněhem na střechách ještě půvabnější než jindy. Mnozí turisté, obléhající nedaleký Pražský hrad, o něm nemají tušení. A to je dobře. Uchovává si tak zatím svoji poklidnou atmosféru, i když i zde již vznikají luxusní hotely a apartmány. 

První obydlí si tu kolem dávné cesty do Střešovic začali ve 14. století stavět lidé pracující na hradě. Karel IV. místo přičlenil k městu Hradčany, proto se brzy ocitlo uvnitř nově vystavěných městských hradeb. Domy, které tu stojí dnes, ale vznikly mnohem později. Dvakrát tu totiž řádil oheň. První založili husité. Po druhé vše lehlo popelem při obrovském požáru, který postihl Hradčany a Malou Stranu v roce 1541. Od konce 16. do konce 18. století vznikla převážná část současných budov, choulících se mezi zahradami Černínského paláce, zdmi Kapucínského kláštera, mohutnými barokními hradbami a potokem Brusnicí. Do roku 1890 stávala dokonce na konci Kanovnické ulice brána, která je oddělovala od ostatních částí Hradčan. Kromě ulice Nový Svět sem patří uličky Na Náspu, Černínská, Kapucínská a část Kanovnické.

Mísí se tu spolu malebné malé domky, výstavné barokní vily i patrové domy z období klasicismu. Po dvorských služebnících se sem v 19. století stěhovala chudina. O nuzném životě těchto obyvatel psali např. Jan Neruda a Jakub Arbes, který zde navíc poznal svou manželku.

 

                                                                        

  

Mezi obyvateli, kteří se tu během staletí vystřídali, bylo i mnoho známých osobností.

V domě U Zlatého noha žil slavný dánský astronom Tycho de Brahe.

Dům U Zlatého žaludu, jednu ze zdejších nejokázalejších staveb, pro svého bratra, kameníka, navrhl slavný architekt Jan Blažej Santini.

Narodil se zde slavný houslový virtuóz František Ondříček.

V raně barokním domě U Zlatého (Modrého) hroznu bydlel hudební skladatel a klavírista Rudolf Friml.

 

  

Od 60. let 20. století se sem začali stěhovat umělci, které lákala zdejší atmosféra. Bydleli zde např. malíř Jan Zrzavý, výtvarník Jan Švankmajer, režiséři Ivo Novák, Jindřich Polák a Karel Kachyňa, grafik a malíř Jiří Anderle. Tehdy se této enklávě začalo říkat pražský Monmartre.

Malíř Miloš Kurovský bydlel v domě U Zlatého beránka, kde míval v 60. letech ateliér Milan Knížák.

 

Arnošt Lustig a Ota Pavel krátce žili v roubence U Raka, která dnes slouží jako hotel a restaurace.


Dům U Zlaté hrušky se zrovna rekonstruuje. Bývala zde luxusní restaurace.

    

Kapucínskému klášteru dominuje prostý kostel Panny Marie Královny andělů, v jehož zdech dodnes vidíme kule z pruských děl z doby obléhání Prahy v roce 1757.

Ve vánočním čase se vyplatí spojit procházku Novým Světem s návštěvou zdejších unikátních jesliček. Ty pocházejí zřejmě z 2. čtvrtiny 18. století a jsou sestaveny z 48 figur lidí a zvířat, z nichž značná část je v životní velikosti.

Snad se mi podařilo alespoň maličko vám atmosféru tohoto malebného kousku Prahy přiblížit. Pokud jsem vás sem vylákala na procházku, přeji vám hezký zážitek.

 

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%BD_Sv%C4%9Bt_(Hrad%C4%8Dany)

https://www.prahaneznama.cz/praha-1/hradcany/novy-svet/

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/novy-svet-kout-kde-se-cas-zastavil

https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/novy-svet-praha.A150519_175403_dum_osobnosti_web

https://www.krestanskevanoce.cz/kostel/178/

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/1183/kostel-panny-marie-andelske-u-kapucinu

 

cestování fotografování výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...