Senioři se nebudou muset povinně očkovat, rozhodla vláda
Ilustrační foto: Ingimage

Senioři se nebudou muset povinně očkovat, rozhodla vláda

19. 1. 2022

Povinné očkování v Česku nebude. Ačkoliv vláda považuje i nadále očkování za nejúčinnější nástroj boje proti nemoci covid-19, nezavede jej jako povinnost, a to ani pro vybrané profese, ale ani pro lidi starší šedesáti let, jak to chtěla předchozí Babišova vláda.

Povinnost se měla od března tohoto roku týkat kromě lidi nad 60 let také všech zaměstnanců zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, hasičů, policistů, celníků, vojáků, ale i studentů zdravotnických škol nebo příslušníků aktivních záloh.

"Důvody pro povinné očkování neshledáváme, nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti. Splnil jsem to, co jsem slíbil,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala. Nicméně doporučil, aby se lidé přesto očkovat nechali a zmenšili tak riziko vážnějšího průběhu nemoci covid-19.

Epidemie koronaviru v České republice mohutně zesílila. Včera přibylo nejvíc potvrzených případů covidu za dobu epidemie, kdy testy odhalily 28 469 nakažených, tedy o 16 000 nákaz více, než minulé úterý. Od pondělního zahájení testování ve firmách roste také počet provedených testů, za úterý jich ministerstvo eviduje přes 128 000, o 29 000 víc než před týdnem. I přes tento vysoký nárůst počet pacientů v nemocnicích mírně pokles, stejně jako počet případů na jednotkách intenzivní péče. Potvrzuje se tak, že varianta omikron je méně nebezpečná, než předchozí mutace koronaviru.

Ministerstvo zdravotnictví podle svého šéfa Vlastimila Válka nicméně chystá další opatření, jako například možnost posilující dávky pro děti od 12 let. "Připravujeme se také na další vakcíny, které putují do České republiky tak, aby byla registrace možná co nejdříve," uvedl Válek.

Vláda schválila i novelu prodlužující účinnost pandemického zákona do konce srpna 2023. Pandemický zákon má pomáhat v boji proti covidu mimo režim nouzového stavu. Mimořádnými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by nově mohlo vydávat také ministerstvo obrany.

Od začátku pandemie bylo v České republice zaznamenáno přes 2,65 milionu případů nákazy, přičrmž zemřelo 36 937 lidí s prokázaným onemocněním covid-19.

Změna strategie v Británii: konec veškerách opatření

Britský premiér Boris Johnson dnes uvedl, že od 27. ledna v Anglii skončí všechna dosavadní koronavirová opatření a omezení. Obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova. „Lidé, kteří mají chřipku, nejsou ze zákona nuceni se izolovat. Totéž teď bude platit i pro koronavirus,“ prohlásil premiér Johnson podle zpravodajství britských agentur.

 

koronavirus zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.