Titul Alej roku 2021 míří do Tábora
Klokotská alej. Foto: Kateřina Trsková

Titul Alej roku 2021 míří do Tábora

19. 1. 2022

Sdružení Arnika vyhlásila výsledky 11. ročníku ankety Alej roku. Stala se jí Klokotská alej z Tábora. Druhé místo obsadila alej jírovců u Malé Klajdovky a na třetím místě skončila Tyršova alej z Orlové.

“Klokotská alej lemuje cestu, která byla založena benediktiny už koncem 17. století, alej zde byla vysázena v roce 1836,” upřesnila o vítězné aleji organizátorka soutěže Klára Ondrigová.

O tom, že každý jeden hlas byl rozhodující, svědčí výsledky z Pardubicka, kde vítězka regionu  Alej ke hřbitovu na Křížovém vrchu získala 188 hlasů, druhé místo obsadilo stromořadí Chodníček na Vinice se 187 hlasy a na pomyslný bronz dosáhla Alej Svobody Hlinsko – Studnice díky186 hlasům. 

"Moc vám děkujeme, že jste navštívili naše stránky www.alejroku.cz a vyplnili hlasovací dotazník, protože i to zabere trochu času,” poděkovala veřejnosti ve svém videu patronka soutěže Petra Vojtková. Nominující, jejichž aleje se letos neprobojovaly na první příčky povzbudila, aby po vzoru Klokotské aleje nic nevzdávali: “Můžete posílat vaše fotografie, už teď se klidně chystejte, protože tahle soutěž je překrásná, dává vyniknout přírodě a našim krásám v České republice. Obrovská gratulace do jižních Čech!”

Slavnostní vyhlášení a předání cen by mělo být tradičně v květnu, a to právě pod korunami vítězné aleje. Nominující Klokotské aleje Jana Hralová převezme hlavní cenu, let balonem od Ha Balon. Všech 14 regionálních vítězů se pak může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech nebo vstupenky do botanických zahrad po celé České republice.

“Naším cílem je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili a o které budete pečovat i v příštích letech,” zopakovala Ondrigová hlavní myšlenku ankety Alej roku.

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.

příroda stromy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.