Zemřel Radko Pytlík, znalec Haškova díla a dalších českých spisovatelů
Historik a spisovatel Radko Pytlík. FOTO: Jan Raška

Zemřel Radko Pytlík, znalec Haškova díla a dalších českých spisovatelů

1. 2. 2022

Ve věku 93 let zemřel literární historik a spisovatel Radko Pytlík. Ve svých odborných statích a knihách se věnoval zejména dílům Jaroslava Haška, Franze Kafky, či přítele Bohumila Hrabala.

Haškovu životu a dílu věnoval nejen řadu studií a knih, ale i přednášek. Byl editorem Spisů Jaroslava Haška i řady výborů z jeho povídkové tvorby. Za připomenutí stojí i jeho Vyprávění o Bohumilu Hrabalovi, Pražská mozaika Franze Kafky, Fenomenologie humoru nebo monografie F. M. Dostojevskij, život a dílo.

Po maturitě na pražském reálném gymnáziu vystudoval Pytlík češtinu, literární vědu a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Osobnosti Jaroslava Haška se týkala už jeho dizertační práce. V 50. a 60. letech přispíval do Lidových novin, Května, Dikobrazu nebo Orientace.

V roce 1960 vydal soupis Haškovy literatury a díla o něm pod názvem Bibliografie Jaroslava Haška. V Toulavém houseti (1971) vytvořil Haškův životopisný portrét a příběh v roce 2013 zfilmoval režisér Vít Olmer. Haškovo nejslavnější dílo rozebral Pytlík v Knize o Švejkovi (1983).

Kromě Haška se věnoval také osobnostem Bohumila Hrabala, Franze Kafky nebo Egona Ervína Kische. Je rovněž autorem knihy o historii a osudech pražských hospod, vináren a kaváren Ve stínu pípy. Jeho synem je herec a hudebník Vojtěch Dyk.

osobnosti
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.