Sedmdesát let na trůnu. Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského impéria
Královna Alžběta II. FOTO: Senedd Cymru, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Sedmdesát let na trůnu. Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského impéria

6. 2. 2022

Dne 6. února 1952 obdržela pětadvacetiletá princezna Alžběta smutnou zprávu - zemřel její otec, král Jiří VI. Zpráva princeznu zastihla v Keni, kterou navštívila s manželem, princem Philipem. Toho dne se - podle zvyklostí v dědičných konstitučních monarchiích - stala Alžběta královnou.

Manželský pár přerušil svou cestu po zemích Commonwealthu a vrátil se zpět do Spojeného království. Na přání své babičky Marie byla Alžběta II. v roce 1953 korunována britskou královnou ve Westminsterském opatství.

Už v září roku 2015 se Alžběta II. stala nejdéle vládnoucí panovnicí v historii Spojeného království, když překonala svou praprababičku královnu Viktorii, která na trůnu strávila 63 let a 216 dní. V říjnu 2016 po smrti thajského krále Pchúmipchona Adunjadéta (Rámy IX.) se stala nejdéle vládnoucím žijícím monarchou na světě. Mimochodem, prvenství nejdéle vládnoucích panovníků drží francouzský král Ludvík XIV. Král slunce vytrval na trůnu v letech 1643 až 1715 přesně 72 let a 110 dní. 

Už když bylo Alžbětě 21 let, vystoupila v rozhlase a během projevu pronesla slib, který ji provází dodnes: Zavazuji se dnes před vámi, že celý svůj život, ať bude krátký, nebo dlouhý, zasvětím službě vám a naší velké rodině, ke které patříme." Tento slib pak zopakovala při 50. výročí nástupu na trůn a možná, že podobná slova uslyšíme ještě jednou letos v červnu, kdy se chystají oslavy jejího sedmdesátiletého vládnutí. Je to neuvěřitelné, ale během něj se vystřídalo šest papežů či čtrnáct amerických prezidentů. Osobně se setkala se čtyřmi českými prezidenty - Benešem, Havlem, Klausem a Zemanem.

Nejtěžší chvíle královny Alžběty

Ačkoliv Alžběta II. působí na veřejnosti vždy vyrovnaně a klidně, prožila na trůnu hodně hořkých i dramatických okamžiků a náročných období. Například šedesátá a sedmdesátá léta 20. století byla ve znamení zrychlující se dekolonizace Afriky a Karibiku. Během tohoto období přes 20 zemí získalo nezávislost na Británii v rámci vzájemných dohod. Drama uažila v roc 1981 při slavnostním střídání stráží, kdy při jízdě po ulici Mall na ni bylo vypáleno šest střel, ale Královna nejenže zvládla svého koně, ale dál a pokračovala v jízdě. Následující rok se královna ocitla v jiné riskantní situaci, když se probudila ve své ložnici v Buckinghamském paláci a spatřila cizího muže. Královna zůstala klidná a asi deset minut do příjezdu policie s mužem mluvila. A těžký byl pro ni i rok 1992, který sama nazvala „příšerným“ (annus horribilis). V tomto roce se rozvedla její dcera, jeden ze synů se formálně rozešel se svou manželkou a manželství druhého syna procházelo krizí. Windsorský hrad byl poničen požárem a monarchie byla vystavována narůstající kritice a veřejnému přetřásání jejích potíží.

V následujících letech pokračovalo veřejné propírání manželství jejího syna a následníka trůnu Charlese a princezny Diany. Po konzultaci s premiérem Johnem Majorem, arcibiskupem canterburským, svým soukromým tajemníkem a svým manželem napsala Charlesovi a Dianě dopis, ve kterém označila jejich rozvod za žádoucí. Rok poté zemřela Diana při autonehodě v Paříži.

Další těžké chvíle prožívala královna Alžběta II. v posledních letech. Jednou z těch velkých ztrát byl rozchod Harryho a Meghan s královskou rodinou, vloni ztratila milovaného manžela, prince Philipa a letos se její rodina potýká se skandálem jejího syna, prince Andrewa, kvůli jeho přátelským stykům s miliardářem a pedofilem Jeffreym Epsteinem.

Oslavy platinového jubilea a vzkaz lidu: Camilla královnou

Britská panovnice zahájila oslavy tohoto velkolepého výročí v sobotu ve své rezidenci v Sandringhamu, kde přijala skupinu místních obyvatel a rozkrojila dort. Království bude platinové výročí oslavovat po celý tento rok. Oslavy vyvrcholí o prvním červnovém víkendu, kdy se Britové mohou těšit například na velkolepou vojenskou přehlídku nebo na speciální koncert přímo z Buckinghamského paláce.

Ovšem již dnes v poselství v poselství k příležitosti 70. výročí na anglickém trůnu Alžběta II. podala lidu jednu důležitou zprávu:

„Ráda bych vám všem vyjádřila své poděkování za vaši podporu. Zůstávám navěky vděčná a pokorná za loajalitu a náklonnost, kterou mi nadále projevujete...„A až nastane čas a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, Camilla byla známá jako královna manželka, jak bude pokračovat ve svých loajálních službách,“ stojí podle BBC v královnině poselství. V budoucnu by tedy Britové nazývali Charlesovu ženu „královnou Camillou".

 

S využitím wikimedia.org

 

 

 

 

historie osobnosti Velká Británie
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.