Pražské Jezulátko očekává
Vánoce v slavnostním šatu

Pražské Jezulátko očekává
Vánoce v slavnostním šatu

22. 12. 2012

Bílé šatičky jako symbol slavnosti má na sobě v době Vánoc oblečeny soška malého Ježíška, známá jako Pražské Jezulátko. Do Kostela Panny Marie Vítězné na pražské Malé Straně ho přicházejí navštěvovat poutníci i turisté z celého světa. „Šaty mu oblékly sestry karmelitky asi před dvěma týdny. Vosková soška je převlékána několikrát ročně,“ řekl převor Petr Glogar.

Pravidelnou změnou šatu je Pražské Jezulátko pověstné. Pozlacenou korunku jako součást úboru mu věnoval dokonce papež Benedikt XVI. „Není to žádný obřad, jde jen o jednoduché převlečení,“ uvedl Glogar. Převor sám nechce na křehkou voskem potaženou sošku sahat. Výměna šatiček je podle něj prací pro jemné ženské ruce.

Nyní má na sobě Jezulátko bílý šat. „Bílá barva je především symbol slavnosti,“ vysvětlil Glogar. Volba barvy šatů vychází z evropské tradice, kde se bílá používá právě pro mimořádné životní okamžiky.

Soška patří mezi kulturní památky, podle odborníků je historicky doložena v 16. století, údajně by ale mohla být ještě starší. Legenda praví, že se Ježíšek zjevil španělskému mnichovi, který podle jeho podoby vymodeloval voskovou sošku. Jádro dnešní sošky je vyřezáno ze dřeva potaženého pravděpodobně plátnem a barevným voskem.

Podle další legendy získala sošku svatá Terezie od Ježíše, zakladatelka bosých karmelitek. Darovala ji prý své přítelkyni, jejíž dcera se chystala na cestu do Prahy.

Když se roku 1556 vévodkyně Marie Manriqueová de Lara vdávala do Čech za Vratislava z Pernštejna, dostala sošku od své matky jako svatební dar. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné.

Pražskému Jezulátku jsou zasvěcena mnohá místa ve světě, v Evropě například v italském Arenzanu.

církev Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.