Ivan Mládek slaví osmdesátiny
Zpěvák, textař, malíř Ivan Mládek. FOTO: commons.wikimedia.org

Ivan Mládek slaví osmdesátiny

7. 2. 2022

Napsal kolem šesti set písniček. Některé z nich, například Jožin z bažin, Prachovské skály, Dáša či Jez doslova zlidověly. Dnes osmdesátiletý Ivan Mládek už písničky neskládá, ale pořád se svým Banjo Bandem koncertuje a hlavně maluje.

Hudebníka, spisovatele, moderátora, ale také malíře Ivana Mládka celý život doprovází humor. Jeho vtipné texty a melodie protkané country a jazzem si zpívali snad všichni Češi. Přitom původně Ivan Mládek ani zpívat nechtěl, jako studenta ho bavil jazz a chtěl se věnovat jen hře na tenorové banjo. Nicméně okolnosti v kapele ho v podstatě přinutily nejen skládat hudbu a texty, ale nakonec i zpívat.

Mládek Narodil se narodil 7. února 1942 v Praze. Vyrůstal v úřednické rodině v Holešovicích, otec Bohuslav Mládek byl právníkem. Ivan absolvoval střední průmyslovou školu strojní a poté Vysokou školu ekonomickou. Už během středoškolského studia u něj vzrůstá zájem u jazz a v roce 1959 spoluzaložil studentský dixieland Storyville Jazz. V roce 1966 založil „Old Time trio“, se kterým účinkoval na pravidelných jam sessionech v pražském Poetickém klubu Viola a v rozšířené sestavě i ve studentském klubu Vltava. V té době také hrál na banjo s tehdy populárním triem KTO.

V roce 1968 odjel na půl roku do Francie, kde účinkoval v pařížských ruských klubech jako sólový hráč na balalajku. Po návratu do Československa jezdil zpočátku po nočních klubech, varieté a estrádách s banjistou Františkem Turkem, pak vystupoval střídavě jako mandolinista v countryové skupině White Stars a jako banjista ve svém „Old Time Triu“. V roce 1970 na coutryovém festivalu v pražské Lucerně slavil úspěch se svým trojbanjovým banjo bandem, kterému sami organizátoři festivalu dali název Banjo Band Ivana Mládka.

V roce 1971 natočil pro firmu Supraphon první svou skladbu „Upírova píseň“ a od roku 1973 pravidelně natáčel pro Československý rozhlas. Řadu let spolupraoval také s Českou televizí, TV Nova a TV Barrandov, pro něž připravoval své programy Čundrcountry show a Country estráda a další humoristické pořady.

Ivan Mládek napsal mimo jiné i třináct humoristických knížek, ale kromě hudebních a literárních aktivit je také autotorem patentu na Guitariano – první sériově vyráběný keyboard pro kytaristy, který byl poprve představen veřejnosti na Světové výstavě hudebních nástrojů v Anaheimu v USA v roce 2001.

V posledních dvaceti letech už písničky neskládá, zato se intenzivně věnuje malování a tako v tom je velmi úspěšný.

hudba osobnosti zpěvák
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.