Jak snížit nepotřebné výdaje v důchodu? Srovnejte si ceny elektřiny a pojištění
Ilustrační foto: Pexels

Jak snížit nepotřebné výdaje v důchodu? Srovnejte si ceny elektřiny a pojištění

13. 2. 2022

V důchodu má málokdo peněz nazbyt. Důchody rostou jen velmi pomalu, přitom ceny všeho v poslední době rychle stoupají. Nezbývá tedy než se ptát, kde je možné snížit výdaje. Jak v domácnosti ušetřit, aby vás to nebolelo?

Pojištění, nebo energie nabízí mnoho dodavatelů, a to za různé ceny a s různými podmínkami.  Porovnávat jeden produkt po druhém tak, že procházíte weby firem a zkoumáte jeden produkt po druhém, je únavné a nikdy není zcela vyčerpávající. Jako elegantnější řešení se jeví webové kalkulačky. Díky kalkulačkám, které srovnávají několik produktů na jednom místě, můžete uspořit ročně opravdu nemalé částky, a to tak, že se nemusíte omezovat ve spotřebě. Jak si porovnat například ceny elektřiny, nebo pojištění?

Neplatíte za elektřinu moc?

Trh s elektřinou se v poslední době otřásl ve svých základech. Mnoho dodavatelů ukončilo svůj činnost a jejich zákazníci byli předhozeni dodavatelům poslední instance a velmi vysokým cenám elektřiny. Zdražení elektřiny se ale týká všech. I ti, kdo mají tzv. fixované ceny elektřiny, musí počítat s tím, že jim jednou jejich úvazky skončí a dodavatel jim cenu zvýší. Někteří dodavatelé navíc zdražují i zákazníkům, kterým fixaci přislíbili. Naše rada zní, s vysokými cenami se rozhodně nesmiřte a snažte se vše řešit co nejdříve. Pokud vám zašle dodavatel tzv. zdražovací dopis, i když vám přislíbil fixovanou cenu, pak máte možnost tuto cenu odmítnout a od dodavatele okamžitě odejít bez sankcí. V takovém případě musíte jednat hned, lhůtu máte 30 dnů od doby, kdy jste se o zdražení dozvěděli. Vaším první krokem by mělo být porozhlédnout se po levnějším dodavateli. Není to jednoduché, ale stále lze najít dobré ceny a důvěryhodného dodavatele. Jak na to? Díky srovnání cen elektřiny zjistíte, který dodavatel je pro vás nejvýhodnější a kolik byste mohli do budoucna ušetřit. Přeplácet svého dodavatele nemá význam, elektřina je stále jedna a liší se opravdu jen tím, kolik za ni zaplatíte. Na kalkulačce elektřiny stačí zadat údaje o vaší dosavadní spotřebě, dále o využívané distribuční sazbě, jističi, tarifu apod. Všechny tyto údaje najdete na vaší faktuře za elektřinu, případně ji můžete ofotit mobilem a zaslat na email. Díky srovnání elektřiny lze přitom ušetřit nemalé částky. Ušetříte nejenom za cenu tzv. silové elektřiny, tedy na ceně za kilowatthodinu, ale také za měsíční poplatek, který svému dodavateli platíte.

Jak šetřit na pojištění domácnosti?

Uzavřít pojištění domácnosti je jistě prozíravé. Díky němu jste kryti proti mnoha malérům, které se u vás doma mohou stát a při kterých přijde k úhoně vybavení bytu. Navíc vám vypomohou asistenční služby, díky kterým nebudete platit, pokud si zabouchnete, nebo pokud se vám rozbije elektrospotřebič. Pojištění domácnosti se zkrátka vyplatí a vyplatí se také vybírat pečlivě, u koho si toto pojištění sjednáte. Nabízí ho hned několik pojišťoven, liší se například limity pro pojistné plnění, nebo pro asistenční služby. Dále je třeba si vymezit rozsah rizik, proti kterým se chcete pojistit a případně uvažovat o pojištění odpovědnosti, díky kterému pojišťovna uhradí škody, které můžete přivodit někomu cizímu. Typickým příkladem je situace, kdy vytopíte sousedy pod vámi. I pojištění domácnosti si můžete srovnat podle jednotlivých pojišťoven a díky tomu zjistit, že zcela zbytečně přeplácíte a ušetřit tak několik tisíc korun ročně.

 

Michaela Kadlecová

 

TIP: Pokud vás myšlenka srovnávačů nadchla, existuje mnohem více oblastí, kde se dá ušetřit nějaká ta koruna. Na Modio.cz můžete srovnat ceny téměř všech produktů z oblasti módy, včetně té udržitelné.

domácnost peníze výdaje domácností
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.