Tupolev byl průkopníkem
ruského moderního letectví

Tupolev byl průkopníkem
ruského moderního letectví

23. 12. 2012

Slavný ruský letecký konstruktér Andrej Tupolev, který zemřel ve věku 84 let 23. prosince 1972, za svou dlouhou kariéru navrhl více než sto typů letadel, z nichž sedm desítek se dostalo do sériové výroby. Na jeho konstrukčním prkně se zrodil první sovětský celokovový letoun, slavné dopravní stroje i nejrůznější modely vojenských stíhaček a bombardérů. Na jeho letounech byly také vytvořeny desítky rekordů a unikátních přeletů.

Během života se Tupolev musel postupně vyrovnat s nepřízní carského režimu i sovětské moci. Jako konstruktér navrhoval letadla vojenská i civilní. Pod jeho vedením se zrodil například typ ANT-58, rychlý dvoumotorový bombardér, který se jako Tu-2 stal jedním z nejúspěšnějších sovětských letadel druhé světové války. Pod Tupolevem pracovala řada známých sovětských konstruktérů – například Pavel Suchoj, který později založil vlastní kancelář. Právě on navrhl mezi válkami "přerostlý motorizovaný kluzák" ANT-25, který v roce 1937 jako první letoun v historii absolvoval let z Moskvy do Spojených států přes severní pól bez mezipřistání.

Brzy po válce začal Tupolev koketovat s proudovými motory, už v druhé polovině 40. let vznikl bombardér Tu-12. Po neúspěšné "čtrnáctce" (do výroby se dostal konkurenční stroj z Iljušinovy kanceláře) představil Tupolev v roce 1952 dvoumotorový Tu-16, jeden z nejdéle provozovaných proudových bombardérů všech dob. Úpravou "šestnáctky" pak v roce 1955 vznikl první sovětský proudový dopravní letoun Tu-104. Ten kromě Aeroflotu provozovaly i Československé aerolinie, které se tak staly jednou z prvních "tryskových" společností na světě. Jedním z nejdéle sloužících letounů je i modernější verze Tu-154.

Z Tupolevovy kanceláře pocházel také jeden z pouhých dvou nadzvukových dopravních letounů na světě, typ Tu-144, který poprvé vzlétl v roce 1968. Vývoj nakonec neúspěšného stroje, který se navíc nápadně podobal konkurenčnímu britsko-francouzskému Concordu, ale už vedl syn zakladatele kanceláře Alexej Tupolev (1925-2001).

konstruktéři letadlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...