Důchody se zvýší od června v průměru o více než tisícikorunu
Ilustrační foto: Pixabay

Důchody se zvýší od června v průměru o více než tisícikorunu

14. 2. 2022

Od letošního června budou starobní důchodci dostávat o 8,2 procenta větší procentní výměry svých důchodů. V průměru jim tak na účet přijde o 1017 korun víc. Mimořádné zvýšení si vyžádal růst cen, který od loňského června přesáhl zákonem stanovených 5 procent.

„Vláda bude zvýšení projednávat na přelomu února a března. Všichni, kterých se zvýšení týká, dostanou oznámení o konkrétním zvýšení jejich důchodu ještě v březnu, aby se co nejdříve dozvěděli, s čím mohou počítat. První zvýšené důchody se budou vyplácet v letošním červnu,“ upřesnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Podle něj jsou senioři velmi zranitelnou skupinou, na kterou rostoucí ceny citelně dopadají. „Proto je mimořádné navýšení penzí rozhodně na místě,“ dodává.

Od června letošního roku zůstává takzvaná základní výměra stejná, ale zvyšují se procentní výměry důchodů. Růstu cen odpovídá jejich navýšení o 8,2 procenta, což znamená, že průměrný starobní důchod se zvýší o 1017 korun. Celkem se s ohledem na valorizaci vyplatí seniorům z důchodového systému navíc 20 miliard korun, přičemž vojáci a policisté dostanou přidáno z rozpočtů ministerstev obrany a vnitra.

Naposledy se důchody zvyšovaly letos v lednu, a to v průměru o 805 korun, celkem tedy starobní důchodci dostanou v letošním roce přidáno 1822 korun. Podmínkou pro mimořádnou valorizaci penzí bylo, aby od loňského června (tehdy se o zvyšování důchodů rozhodovalo naposledy) růst cen dosáhl minimálně 5 procent. Tato podmínka se po započtení lednové inflace splnila.

Ceny porostou i nadále

Lednová meziroční inflace vystoupala na 9,9 procenta, což je nejvíce od července 1998, kdy meziroční růst cen dosáhl hodnoty 10,4 procenta. Největší vliv na výši lednového meziročního indexu měly ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.

Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) spotřebitelské ceny porostou i v příštích měsících, kdy se očekává růst cen energií, který výrazně ovlivňuje v poslední době inflaci, ještě podle informací. Právě podíl energií na spotřebitelském koši je podle ČSÚ v České republice výrazně vyšší, než je průměr zemí Evropské unie. Česká republika díky dočasnému odpuštění DPH u energií zaznamenala pokles o 8,5 procenta, to však v lednu skončilo, a ceny tak spotřebitelům zase výrazněji vzrostou.

„Situace v cenách energií v Česku se začíná dramaticky měnit od ledna 2022, a to je i jedním z důvodů návratu české inflace na historicky obvyklejší přední místa v evropském žebříčku,” uvedl na tiskové konferenci předseda ČSÚ Marek Rojíček.

 

valorizace.png

 

 

 

 

důchody peníze
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.