Hudba, kterou mám ráda
Úvodní foto: Avignonský most, www.pixabay.com

Hudba, kterou mám ráda

17. 2. 2022

Vyhraněný hudební vkus nemám. Velice se mi líbí, když zpívají sbory. Překrásný je Sbor Židů z Verdiho Nabucca. Pokud slyším sbory na koncertě, zavřu oči a zpěv do sebe vstřebávám.

Mám ráda jednotlivé melodie. Dech se mi tají při poslechu hudby Karla Svobody k seriálu Cirkus Humberto (píseň Krev toulavá v podání Karla Gotta). Písničky Waldemara Matušky – za všechny jmenuji Kladivo, Avignonský most a Eldorádo. Kuplet krále Arkádie z Offenbachovy operety Orfeus v podsvětí. Offenbachovy operety se mi vesměs líbí. Ráda jsem sledovala francouzský televizní seriál Dobrý den, pane Offenbachu.

Po duši mě vždy pohladí klavírní koncert B moll Petra Iljiče Čajkovského. Připomene mi nádherný sovětský film Čajkovskij. Byl natočen v roce 1969, hlavní roli ztvárnil Innokentij Smoktunovskij. Začíná tím, že malý chlapec běží typickým ruským březovým hájkem a radostně volá „Mаменька приехала!“. Viděla jsem ho v době svého vysokoškolského studia v tehdejším Domě sovětské vědy a kultury v Rytířské ulici.

Pokud bych měla jmenovat pouze jedinou melodii, kterou mám nejradši, bez zaváhání bych uvedla Beethovenovu Ódu na radost. Seznámila jsem se s ní díky vyučujícímu němčiny na fakultě. Naprosto mě okouzlila, pohltila. Naučila jsem se obě její sloky, abych si ji mohla zpívat. Protože slova Friedricha Schillera jsou působivá stejně jako melodie. Ludwig van Beethoven si snad nemohl vybrat ke zhudebnění krásnější báseň. Při poslechu Ódy na radost si někdy také vzpomenu na moment z filmu, který jsem před mnoha lety viděla v televizi. Skladatel sedí shrbený na posteli, spravuje si botu a zní Óda na radost. Bylo to velmi působivé. Kdysi mě napadlo, že bych chtěla, aby mi Ódu na radost zahráli na pohřbu.

Zdroje:

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/cajkovskij-peter-iljic/klavirni-koncert-bmoll-236902

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/avignonsky-most-101462

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/eldorado-78316

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/matuska-waldemar/kladivo-101487

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/rieu-andre/nabucco-460656

hudba Můj příběh Zimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.