Jak propadnout svému koníčku, ale nepropadnout posedlosti
Foto: archiv autorky Jany Hoškové

Jak propadnout svému koníčku, ale nepropadnout posedlosti

18. 2. 2022

Je rozhodně chvályhodné mít nějakého toho „koníčka“. Ať už je to sbírání čehokoliv, či zájem o cokoliv. Teď tím nemyslím samozřejmě například zájmy alkoholiků a jim podobných, ale třeba sport, historii a jiné ušlechtilosti.

Prospíváte tím kolikrát nejen sobě, ale i ostatním – vaše sbírky mohou například skončit v muzeu, když si posléze vaši příbuzní počnou rvát vlasy, co s nimi, pokud jste něco urputně sbírali celý svůj život . Nebezpečné ovšem je, pokud začnete sbírat úplně všechno a hromadit to ve svém bytě…to už je na pováženou. Z toho by teda příbuzní rozhodně radost neměli, pokud ovšem mezi harampádím nenajdou třeba pravé diamanty či papíry na luxusní jachtu v Tichomoří.

Já před několika lety propadla genealogii a vytváření našeho rodokmenu. Podařilo se mi dojít, kam se dalo a matriky dovolily. Dokonce mne napadaly takové šílenosti jako například naučit se ze zoufalství německý kurent, abych se ve své detektivní práci dostala dál. To mne naštěstí brzo přešlo, protože stihnout všechno včetně povinností pracovních a domácích zkrátka nemůžete, kdybyste se rozkrájeli.

Když jsem skončila se svým rodokmenem, protože jsem zjistila, že všichni mí předci tak zarputile lpěli na rodné hroudě, že se prostě odtud nikdo nehnul, pouze ve výjimečných případech jen na zkušenou či za prací, vylíčila jsem své úspěchy a neúspěchy své kamarádce.

Ta je jako já, když se do něčeho pustí, tak s vervou buldoka. Genealogie ji okamžitě chytla a dosud nepustila. Doslova jí propadla a možná se jí stala tou posedlostí v dobrém slova smyslu. Byla jedináček, rovněž tak její otec i matka, a tak si, nebohá, myslela, že je tady na tom světě sama jako prst, nikde žádní příbuzní. A ejhle! Brzy se stala téměř odbornicí na genealogii, protože zjistila, že má vlastně příbuzných přehršel, a to i v zahraničí.

A tak naše hovory se vždycky teď stočí k tomu, koho kde objevila, kdo se jí ozval a odkud, a vysvětluje mi, odkud se vzal a čím komu byl či je.

A co je na tom nejzajímavější? Soudě podle našich zkušeností s touto činností jsme zjistily, že jsme tu v té naší kotlině, na Moravě i přilehlém Slovensku tak propleteni, že jsme snad vážně všichni vzdálení příbuzní!  

A má rada, jak nepropadnout posedlosti čímkoliv? Tak to vám nesdělím, protože je mnoho druhů posedlostí, každá je jiná a s každou se obvykle musí každý vyrovnat sám… a když ne, chce se mi říct dle známé hlášky ze známého filmu, že holt skončí u docenta Chocholouška ! :-))

hobby vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...