Vánoce nejvíce slaví
lidé... Ano, na Filipínách

Vánoce nejvíce slaví
lidé... Ano, na Filipínách

24. 12. 2013

Kde ve světě byste měli hledat ten správný duch Vánoc? Je těžké odpovědět s jistotou, ale pokud by se konala celosvětová soutěž, pak by Filipíny byly jedním z hlavních tipů na vítěze, napsal zpravodajský server CNN.

Možná to je to překvapení, ale tahle jihoasijská země, kde po pořádné zimě a nějakém sněhu není ani památky, má nejdelší sváteční období na světě. Už od září se rozzáří bohatou výzdobou a mše i oslavy se táhnou až do ledna. Většina z více než 100 milionů obyvatel Filipín se hlásí ke křesťanství – zhruba 90 procent, z nichž 80 procent jsou katolíci. Takže v době, kdy se mnoho zemí soustřeďuje na komerční stránku Vánoc, Filipínci během svátečního období navštíví několik mší a víra představuje nedílnou součást oslav.

Tradiční filipínskou oslavou je Simbang Gabi, série mší pořádaných během devíti nocí vrcholících Štědrým dnem. A lidé věří, že když si po absolvování všech devíti mší něco přejí, jejich přání se jim vyplní.

Ovšem už od září není nijak neobvyklé vidět ve výkladních skříních nákupních středisek, parcích a otevřených prostranstvích po celé zemi nádherné vánoční výzdoby. Patří k nim i barvení lucerny známé jako parol, které se původně dělaly z bambusu a papíru a rozvěšují se po vesnicích a městech.

„Pro Filipínce jsou stejně důležité jako pro západní kulturu vánoční stromek,“ řekl student Christian Ian V. Bordo z filipínské provincie Laguna. „Tyhle lampióny lidé používali, aby si svítili na cestu při vánočních půlnočních mších, protože v té době nebyla ve venkovských oblastech ještě elektřina,“ dodal. V současnosti je spíš než lucerny osvětlují elektrická světla, ale jejich smysl zůstává stejný – být světlem v temnotách pro věřící, kteří se chtějí sejít a společně pomodlit.

Vánoční dekorace ovšem povzbuzují také soutěživého ducha Filipínců. V některých vesnicích se nyní pořádají soutěže o nejkrásnější vánoční výzdobu – letos například ve městě Santa Rosa vztyčili strom vysoký deset metrů a ani ještě vyšší nejsou žádnou výjimkou.

Ještě jednu tradici Filipínci rádi dodržují: sejít se pospolu a uvařit si jídlo připravené speciálně na vánoční období. Štědrý večer – Noche Buena – je tradičně časem, kdy se rodiny scházejí pohromadě, aby si užili bohaté, slavnostní jídlo.

Krom štědrovečerní večeře ale Filipínci připravují i řadu dalších, často velmi nezvyklých jídel speciálně na Vánoce. Patří mezi ně puto bumbong, lepivá purpurová rýže nacpaná do bambusových dutinek společně s máslem, cukrem a kokosem, anebo keso de bola, tvarohové kuličky s červenými, vosku podobnými polevami.

Na Vánoce také Filipínci připravují vlastní barbecue a hotdogy, ale kupují i několik druhů rýžových dortů nazývaných bibingka. „My Filipínci vždycky zdobíme hlavní stůl barevným ovocem a rýžovými dorty. A jako dezert připravujeme ovocné saláty buko,“ dodala Mae Anne Alejandrinová z města Cabuyao v provincii Laguna.

kuriozity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...