Zvýšením záloh za služby se vyhnete vysokým nedoplatkům
Ilustrační foto: Ingimage

Zvýšením záloh za služby se vyhnete vysokým nedoplatkům

21. 2. 2022

Se změnami na trhu s elektřinou a plynem se většina z nás již musela vyrovnat, rodinné rozpočty však dále bobtnají. Jednotliví pronajímatelé zvyšují nájmy bytů, kvůli růstu cen paliv a povolenek výrazně zdražuje i teplo.

Teplárenské sdružení ČR očekává největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let a růst cen podle něj bude pravděpodobně až dvouciferný. Za vytápění bytu si tak připlatíme i několik tisíc korun. Některé teplárny kvůli vývoji na trhu zvýšily ceny ještě před koncem minulého roku, většina od začátku ledna 2022.

Vedle nájemného nebo příspěvku na správu domu je třeba hradit také zálohy na plnění spojená s užíváním bytu či bytové jednotky, tedy zálohy na služby. A je jedno, zda bydlíte ve vlastním, družstevním, obecním nebo nájemním bytě. Službami se rozumí to, co je poskytováno uživatelům bytového domu a zdaleka to nemusí být vždy stejné druhy a rozsah služeb. Mezi ty nejobvyklejší pak patří dodávka tepla, centralizované poskytování teplé vody, dodávka vody a odvádění odpadních vod, osvětlení a úklid společných prostor v domě atd.

A protože zimní období ještě neskončilo, řada občanů, ať už si domácnost vytápějí sami, mají smlouvu s dodavatelem, nebo mezi dodavatelem a bydlícím je další subjekt, se oprávněně bojí i vysokého účtu za teplo. O přeplatcích nebo nedoplatcích za vytápění rozhoduje především spotřeba energií, počasí a také výše zálohových plateb.

ISS_21734_06602.jpg
                                                                                                                         Ilustrační foto: Ingimage

 

Co je potřeba udělat pro to, aby vás účet nezaskočil?

Výši zálohových plateb si musíte ve vlastním zájmu hlídat, abyste na konci topné sezóny, respektive zúčtovacího období, nebyli vysokým nedoplatkem za teplo překvapeni. A jednou z možností, jak se nedoplatku za vytápění bránit, je navýšení záloh. Ideálně ihned. Je totiž nutné si uvědomit, že v současnosti platíte zálohy na rok 2022 a vyúčtování vlastně dostanete až v dubnu příštího roku!

Pokud máte pocit, že topíte více, požádejte svého dodavatele o zvýšení zálohových plateb na topení a ohřev teplé vody, doporučené navýšení činí 20 až 25 procent. Žádost o zvýšení zálohy lze vyřídit například prostřednictvím zákaznické linky, e-mailem nebo on-line v zákaznickém účtu. Vždy by ale mělo platit, že výše zálohy bude co nejvěrněji odrážet předpokládanou spotřebu energie i aktuální cenu elektřiny nebo plynu.

Nastavení měsíční výše záloh na energie a teplo je potřeba věnovat patřičnou pozornost. Postupovat můžete podle předchozí nebo předpokládané spotřeby. Nezapomeňte přitom zohlednit i počet osob, které budou domácnost obývat. Zúčtovací období přitom může trvat maximálně 12 měsíců a jeho začátek určuje pronajímatel. Pokud by nájemní smlouva byla ukončena dříve, toto pravidlo se nijak nemění. Pronajímatel musí vyúčtování předložit do čtyř měsíců od konce původně sjednaného období.

Jakmile zúčtovací období skončí, můžete mít přeplatek, nebo nedoplatek. Jestliže je přeplatek vysoký, zamyslete se nad případným snížením záloh, které jsou vzhledem k tomu pravděpodobně příliš vysoké. V případě nedoplatku je potřeba rozdíl uhradit, i zde platí čtyřměsíční lhůta. Příliš vysoký nedoplatek přitom dává tušit, že byste výši záloh měli upravit směrem vzhůru, abyste v budoucnu nedoplatkům předešli.

Podle slov předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáše Drápely největší nárůst ceny tepla čeká teplárny využívající zemní plyn. Významně menší, ale stále výrazný, bude nárůst cen tepla vyrobeného z uhlí, kde se zásadně projeví nárůst ceny povolenek a v případě černého uhlí také cena samotného paliva.

Výrobci a distributoři tepla zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností, v nichž žijí tři miliony obyvatel. To je každá čtvrtá domácnost a skoro třetina obyvatel ČR.

 

Antonín Sacký

 

 

 

 

 

 

 

domácnost energie peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.