Ukrajinské střípky
FOTO: autorka

Ukrajinské střípky

26. 2. 2022

Několikrát jsem měla možnost navštívit Ukrajinu. Tato země mně natolik učarovala, že jsem se znovu vracela do země, kde je možné spatřit jak panenskou přírodu, tak i krásu kostelů a monastýrů. Po napadení Ukrajiny ruskými vojsky jsem zavzpomínala na tuto krásnou zemi malými střípky.  

Při první cestě na Ukrajinu málokdo z účastníků zájezdu věděl, co od návštěvy očekávat. Z literatury jsem měla matný dojem o zemi skládající se z lánů obilí a kukuřice, hladomoru, kozáků, vodky, ukrajinsksých dělníků, chudoby, oligarchů a mizerných silnic. K těm posledním položkám přibyla ještě válka na východě. Hranici jsme překročili na Slovensku a za přechodem už se objevilo město Užhorod. Ve městě je řada památek připomínající, že Zakarpatí patřilo pod Československou vládu. V Užhorodě dodnes sídlí úřady v československých budovách. Dodnes tam funguje i Masarykova škola a také má třídu s výukou českého jazyka. V městském parku je umístěna socha T.G.Masaryka.

Krajina, kterou jsme projížděli působí pochmurně, je kopcovitá a mnohem více zalesněná než u nás. Silnice jsou velmi špatné, spíše připomínají horskou dráhu. Na nádraží v Čopu, kde se mění rozchod z našeho evropského na široký, jsme viděli, že budova nádraží velikostí a výzdobou div nepřipomíná moskevské metro, přijíždí tudy jen pár vlaků denně a to mezi Užhorodem a Mukačevem. 

Vesnice mívají několik kilometrů délky a po silnicích chodí krávy a na projíždějící auta nereagují. Nejvíce navštěvovanou vesnicí je obec Koločava, kde leží Nikola Šuhaj. Hřbitov bývá většinou zamčen a tak jsme se do areálu dostali po třiceti centimetrů široké cestičce v prudkém svahu, překonali jsme dřevěný plot a ocitli se na  místě. Obec Koločava má českou hospodu, dokonce i čepují české pivo. Na Ukrajině najdete velké množství různých pomníků, jen v Koločavě jich je 25 počínaje pomníkem Ivana Olbrachta a konče pomníkům ěnovaným hrdinům II. světové války.

Další zastávkou, kde jsme byli ubytování, byl Lvov. Je největším městem západní Ukrajiny a zároveň kulturním i hospodářským centrem celého regionu. Navštívili jsme kopec nad městem "Vysokyj Zamok". Na jeho vrcholu kdysi stával hrad, dnes už je na místě pouze symbolická vyhlídka s ukrajinskou vlajkou a je odsu hezký pohled na celé město. Měli jsme možnost navštívit lvovskou čokoládovnu kde je i zároveň muzeum čokolády. Nachází se v historické části města a má celkem čtyři patra. Všichni účastníci zájezdu neodcházeli s prázdnýma rukama. Na večeři jsme byli pozvání do pivovaru, ve kterém vaří pivo český sládek.

O zážitcích z cest po Ukrajině by se dalo napsat ještě mnoho, snažila jsem se přiblížit někeré zajímavosti z této krásné země, která prochází v poslední době tolika utrpeními. Ve II.sv.válce zde bylo vypáleno mnoho vesnic, připomenula bych Český Malín. Dnes opět na Ukrajině zuří válka. Ruský agresor chce pokořit ukrajinský lid a zemi dostat do svého područí. Pevně doufám, že solidarita a pomoc Ukrajině pomůže zvítězit nad nepřítelem. Sláva Ukrajině. 

 

cestování Ukrajina
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...