Mám ráda kuchařské knihy - LXVII. díl
Ilustrační fotografie z pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - LXVII. díl

3. 3. 2022

Dobrý den přeji všem, kteří mají rádi stejně jako já, dobré jídlo. 

Jak jsem se tak po dlouhé době probírala ve své sbírce kuchařských knih, našla jsem něco receptů ze zelí.

1. Malajské zelí

1 menší hlávka zelí,250 gr mletého vepřového masa,1 lžička sardelové pasty, 1 středně velká cibule,1 lžička kayenského pepře,1 lžíce oleje

Cibuli a zelí jemně nakrájíme. V pánvi zahřejeme olej a opečeme na něm maso, cibuli, sardelovou pastu a kayenský pepř. Přidáme zelí a podle chuti osolíme. Opékáme, až zelí změkne, zůstává tak křupavé.

2. Zelné závitky se špenátem (z japonské kuchyně)

1 středně velká hlávka zelí, 250 gr  čerstvého špenátu, 1 lžíce sójové omáčky

Špenát očistíme a povaříme 2 až 3 minuty v lehce osolené vodě. Vyjmeme ho, zalijeme sójovou omáčkou a vytvarujeme válečky. Zelí rozebereme na listy, které lehce povaříme v osolené vodě,aby změkly. Vyjmeme je z vody a pečlivě osušíme. Ze dvou až tří listů utvoříme čtverec,na který naklademe několik válečků špenátu. Pevně stočíme, přebytečnou vodu vymačkáme. Odložíme na 15 až 20 minut a pak nakrájíme závitky na 3 cm dlouhé kousky.

Dva odstíny zelené barvy tvoří z tohoto jednoduchého pokrmu velmi ozdobnou přílohu.

3. Zelný salát s brusinkami

400 gr hlávkového zelí,200 gr brusinkového kompotu,3 lžíce vody,2 zrníčka soli

Velmi jemně nakrájené zelí smícháme s brusinkami a solí a dle chuti zředíme vodou. Před podáváním necháme vychladit.

4. Zelný salát s ananasem

1/2 hlávky mladého bílého zelí,4 plátky ananasu,1 šálek sladké smetany, šťáva z poloviny citrónu, půl červené papriky,4 listy hlávkového salátu,špetka soli a pepře

Zelí nakrájíme na velmi jemné nudličky a rukou promneme. Ananas nakrájíme také na nudličky, přidáme k zelí, promícháme se smetanou, citrónovou šťávou, solí a pepřem a necháme dobře vychladit. Před podáváním urovnáme na listy hlávkového salátu a posypeme červenou paprikou nakrájenou na kostičky.

5. Smažené hlávkové zelí

800 gr listů z hlávkového zelí, sůl, mletý pepř, 100 gr libového salámu, 2 lžíce hladké mouky,vejce,2 dcl mléka,150 gr strouhanky,150 gr oleje,1/4 l smetany, lžička čerstvého kopru

Listy hlávkového zelí krátce povaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme okapat. Košťál lehce naklepeme paličkou, osolíme, opepříme a nožem upravíme do tvaru řízku. Skládáme 4 listy na sebe proložené tenkými kolečky salámu. Ty pak obalíme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem,strouhance a usmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme zalité smetanou,ve které jsme rozmíchali jemně nakrájený kopr. Podávejte s vařeným bramborem.

Přeji všem, které dnešní recepty inspirovaly, dobrou chuť, váš "Karfík". 

 

První a druhý recept  jsem vybrala z knihy ,,Variace na kuchyně Orientu" z nakladatelství Avicenum r.v.1983. Autoři Alena Nouzová, Martin Nouza a Karel Nouza.

Třetí a čtvrtý recept jsem vybrala z knihy ,,Zelenina v kuchyni celého světa,, vydalo Státní zemědělské nakladatelství  v r.1974 - druhé vydání.Autoři Libuše Vlachová a František Raboch. 

Poslední recept jsem si kdysi opsala z nějakého sešitu o vaření, ale jeho název jsem už zapomněla.

 

 

 

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.