Holešovice II
Úvodní foto: Věra Ježková

Holešovice II

1. 3. 2022

Na ostrově Štvanice se nachází známý tenisový areál. Bývalo zde také veřejné koupaliště a zimní stadion. Chodila jsem se tam koupat i bruslit. V cípu Štvanice, proti proudu Vltavy, stojí půvabná pozdně secesní budova vodní elektrárny. Od srpna roku 2015 spojuje Holešovice se Štvanicí a Karlínem přívoz HolKa, s přístavištěm pod tržnicí. V lednu tohoto roku začala stavba lávky přes Vltavu, která přívoz nahradí. Dokončena má být na jaře příštího roku.

V srpnu roku 2002 postihla Holešovice povodeň. Zaplavila část jejich území, mj. i tržnici. Velice nerada na tu dobu vzpomínám.

Významnou dopravní stavbu představuje Negrelliho viadukt. Spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanici s Bubny. Je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším pražským mostem přes Vltavu. V posledních letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí.   

Vltavská je stanice tramvají, autobusů a metra na trase C. Pod Vltavou směřuje metro na Florenc, opačným směrem na stanici Nádraží Holešovice, kde je i nádraží vlakové a autobusové. Dlouhou dobu nevábné podchody na Vltavské byly nedávno renovovány. Prostředí zpříjemňují plochy zeleně. Hlavní město plánuje vystavět v oblasti Vltavské moderní budovu filharmonie. To si ale neumím dost dobře představit. Nedaleko Vltavské se nachází v areálu Nádraží Bubny Památník ticha. Z nádraží byly během druhé světové války vypravovány transporty s desetitisíci židovskými obyvateli do ghett, koncentračních a vyhlazovacích táborů. Po osvobození zažilo nádraží odsun pražských Němců. 

Na Strossmayerově náměstí stojí římskokatolický farní kostel sv. Antonína Paduánského, postavený v letech 1908 – 1911. Rodiče tam měli svatbu. V sousedství kostela bylo vybudováno administrativní sídlo globálního družicového polohového systému Galileo, financovaného Evropskou unií.

Nepřehlédnutelná je budova Elektrických podniků hl. města Prahy, později známá také jako budova Dopravních podniků, mezi Vltavskou a Strossmayerovým náměstím. Tato významná funkcionalistická kulturní památka prošla po několika desetiletích postupného chátrání rozsáhlou rekonstrukcí a od loňského roku slouží převážně k administrativním účelům.

Nedaleko stanice metra Nádraží Holešovice se nachází rozsáhlý areál Výstaviště. V době socialismu se jmenoval Park kultury a oddechu Julia Fučíka, PKOJF. Mezi Pražany byl znám také jako Julda Fulda nebo Fučíkárna. Slouží k pořádání různých událostí, výstav, koncertů a dalších kulturních a společenských akcí. Jeho dominantou je Průmyslový palác. Byl postaven v roce 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. V roce 2008 zachvátil jeho levé křídlo požár. Po zdánlivě nekonečných průtazích začala jeho rekonstrukce počátkem tohoto roku. Práce by měly být ukončeny v roce 2024. Další významné objekty jsou Lapidárium Národního muzea, Moderní galerie Akademie výtvarných umění, Maroldovo panorama Bitvy u Lipan, akvárium Vodní svět, muzikálová divadla Goja Music Hall a Spirála, multifunkční hala Tipsport arena nebo Křižíkova světelná fontána. Na Výstavišti se koná tradičně Matějská pouť. Po levé straně Výstaviště je jeden ze vstupů do Stromovky, zvané také Královská obora.

Holešovická elektrárna se nachází v oblasti mezi Výstavištěm a Nádražím Holešovice. Byla vybudována v letech 1898 – 1900. V roce 1926 byla přebudována na parní teplárnu, která slouží dodnes.  Zachovalé budovy původní elektrárny jsou od roku 2002 chráněny jako kulturní památka.

Naproti Výstavišti se rozprostírá malebný Holešovický hřbitov. Najdeme na něm mj. hrobku rodiny Jaroslava Brouka, někdejšího spoluzakladatele obchodních domů „Brouk a Babka“, hrob architekta Jana Zázvorky, autora památníku na Žižkově a otce herečky Stelly Zázvorkové, nebo hrob, v němž je pochována zpěvačka Eva Olmerová.

Praha 7 se pyšní také řadou významných osobností, které s ní byly nějakým způsobem spjaty. V tomto případě je občas obtížné odlišovat Holešovice od jejích dalších částí. Čestnými občany Prahy 7 jsou mj. hudební publicista Jiří Černý, hudební skladatelé prof. Petr Eben a Pavel Jurkovič, zpěvačka Zorka Kohoutová, lékař a vědec prof. MUDr. Josef Koutecký, publicista a hudební teoretik a kritik Ivan Medek, hudebník Vladimír Mišík, lékařka a politička doc. MUDr. Jaroslava Moserová, spisovatel a literární historik PhDr. Radko Pytlík, básník Karel Šiktanc, filmový režisér prof. Otakar Vávra, vědec a pedagog prof. Ing. Rudolf Zahradník, ilustrátorka a malířka Helena Zmatlíková. V Bubnech bydleli František Hrubín a Ludvík Vaculík. V Holešovicích filozof Milan Machovec, mezi jehož žáky patřili Václav Bělohradský, Egon Bondy a Jan Palach. V naší ulici se narodil básník Vladimír Holan.

Za dobu, co v Holešovicích bydlím, se tato čtvrť změnila z poměrně všední na moderní, zajímavou a přitažlivou část Prahy s četnými ostrůvky zeleně. Holešovice, vy staré i nové, mám vás ráda.

Zdroje a odkazy:

https://www.i60.cz/clanek/detail/18256/holesovicky-hrbitov
https://www.kudyznudy.cz/ceska-nej/prumysl/elektrarna-holesovice
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galileo_(navigační_systém)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovice
https://cs.wikipedia.org/wiki/Holešovická_elektrárna
https://cs.wikipedia.org/wiki/Přívoz_Pražská_tržnice_–_Štvanice_–_Karlín-Rohanský_ostrov
https://cs.wikipedia.org/wiki/Výstaviště_Praha#Popis_a_využití

 

Foto:

Z webu a publikace

3: https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/700710/zadna-holka-lavka-mezi-holesovice-a-karlinem-se-bude-jmenovat-stvanicka.html
10: https://cs.wikipedia.org/wiki/Praha-Holešovice_(nádraží)
13 Strossmayerovo náměstí. Malý průvodce Prahou 7. Foto MČ Praha 7, NPÚ Praha, Eurocard
15: https://vltava.rozhlas.cz/funkcionalisticka-budova-elektrickych-podniku-je-opravena-ztratila-pamatka-svou-847212016: https://tak2002.cz/project/elektricke-podniky/20: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tipsport_arena_(Praha)24 https://pamatkovykatalog.cz/elektrarna-14208190

Ostatní foto: autorka

 

Přečtěte si také I. díl: https://www.i60.cz/clanek/detail/30128/holesovice-i

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...