Rhodos - ostrov slunce
Ilustrační foto: Pixabay

Rhodos - ostrov slunce

2. 3. 2022

Na řecký ostrov Rhodos jsem jela poprvé na svatbu syna, protože chtěl splnit přání své snoubenky Žanetky, která toužila se vdávat právě na tomto ostrově. Dříve jsem navštěvovala Řecko sporadicky, pouze jednou jsem byla na ostrově Kréta a Korfu. Název Rhodos pochází od slova ródos - růže, ale ve znaku má spíše podobu ibišku. Možná mezi tím ostrované nevidí rozdíl. 

Mám velmi ráda historii, a tak si dovolím pár slovy Vás seznámit s tím nejzajímavějším. V antice byl ostrov spojován s bohem Slunce Héliem. Když se prý rozdělovala Země mezi bohy, nějak na něj pozapomněli. Aby mu to vynahradili, přidělili mu Rhodos, který si sám musel vyzvednout z moře. Snad proto se tento ostrov může pyšnit až 300 slunečnými dny v roce. Rhodský kolos, zobrazující boha slunce Hélia, byl považován za jeden ze sedmi divů světa. Byl vztyčen jako upomínka na uhájení města před obléháním. Při zemětřesení se bohužel zřítil. 

Svatba syna se konal v kamenném altánu Kalithea. Ze skalního výstupku byl nádherný výhled na modré moře. Svatební šaty si snacha vezla z domova, syn měl bílý plážový oblek. Svatby tam probíhají jako na běžícím pásu. Obřad trvá cca půl hodiny. Poté jsme odjeli do hotelu, kde jsme byli ubytováni.

Pod článkem je kocour, který chodil k našemu stolu ve venkovním prostoru restaurace hotelu. Na ostrově je velká spousta koček a ostrované nechávají ty, které žijí u  hotelů, většinou kastrovat. Aby tak nedocházelo k nekontrolovatelnému množení. Kocour nám připomínal boha Héliose svým zbarvením a důstojným zjevem.   

Pláže na Rhodosu jsou většinou oblázkové. Což má své výhody i nevýhody. Moře vypadá čistěji, ale do vody je lepší mít koupací boty. Pokud bydlíte v resortu, tak každý má svou pláž, která je vybavena lehátky, ručníky a na pláži jsou bary s občerstvením. Tak jako ve všech jižních zemích, tak i na Rhodosu místní obchodníci dodržují polední siestu. Hlavní surovinou zdejší kuchyně je samozřejmě olivový olej. Navštívili jsme i místní taverny, které ale nemívají vysoký standard stolování. Jeden příbor musí stačit pro čtyřčlennou rodinu. Na rozdíl od jiných řeckých ostrovů se tady velmi dobře  domluvíte anglicky.

Ve Starém městě najdete zbytky starých opevnění, kde se statečně bránili rytíři sv. Jana - Johanité, dříve templáři. Měli zde i svou nemocnici. Hradby kolem Starého města jsou unikátní. Dokázaly jej bránit proti neuěřitelné přesile. Rytíři se stali obávanými bojovníky jak na souši, tak i na moři. Později byl ostrov okupován Turky. Ti na ostrově pro změnu na pravoslavné kostely připlácli minarety a udělali z nich mešity.

Návštěvu ostrova doporučuji všem milovníků slunce, dobrého vína, jídla, modrého moře.

 

cestování Řecko
Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...