S rostoucími cenami pomůže seniorům kromě mimořádné valorizace důchodů i zvýšení příspěvků na bydlení
Ilustrační foto: Ingimage

S rostoucími cenami pomůže seniorům kromě mimořádné valorizace důchodů i zvýšení příspěvků na bydlení

5. 3. 2022

Rostoucí inflace, která na konci ledna atakovala hranici 10 procent, výrazným způsobem zasahuje do života seniorů. V souvislosti s posledním vývojem na Ukrajině lze navíc očekávat, že tlaky na inflaci narostou a její průměrná roční výše překoná 10 procent.

Aby se senioři vlivem rostoucích cen (energií) nedostali do existenčních potíží, reaguje stát mimořádnou valorizací důchodů i změnou v dávkách sociální pomoci.

Ekonomové očekávali, že vysoká inflace, kterou způsobila pandemie koronaviru, začne v průběhu letošního roku polevovat a klesat bude i v roce příštím. Avšak události na Ukrajině a ekonomické sankce, které svět uvalil na Rusko, jejich predikce bohužel znejistěl. „Napětí už nyní způsobuje značný růst cen ropy a zemního plynu, a tak se nepochybně promítne i do cen energií a spotřebitelských cen,“ říká David Zlámal, vedoucí partner týmu kapitálového a dluhového poradenství ve střední Evropě ve společnosti Ernst & Young Česká republika. Jednou z nejohroženějších skupin obyvatel jsou momentálně senioři, kterým se zdražují zejména základní potřeby, jako jsou energie a potraviny, které podle něj tvoří u seniorů v průměru větší podíl na výdajích než u lidí v produktivním věku.

Z toho důvodu kromě lednové valorizace důchodů, kdy průměrná výše důchodu vzrostla o 5,5 procenta, vláda rozhodla kompenzovat seniorům zvyšující se náklady na živobytí i mimořádnou valorizací ve výši 935 korun, která bude platná od června tohoto roku. Celkově tedy půjde o bezmála o 12 procentní nárůst penzí oproti loňsku.

Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Evy Davidové se tato mimořádná valorizace bude vztahovat na všechny aktuálně vyplácené penze a na důchody, které budou ještě přiznané do konce roku 2022. „Toto zvýšení navíc není jednorázové, ale stane trvalou součástí důchodu,“ upřesňuje Davidová a dodává, že ruku v ruce s valorizací šlo i zvýšení příspěvků na bydlení, který by měl seniorům také pomoci s úhradou nákladů na živobytí. Jeho průměrná výše tedy v lednu letošního roku činila 4 tisíce korun pro domácnost. „Tuto dávku sociální pomoci čerpají zejména senioři a vyřizování žádosti je pro ně jednodušší než pro ostatní skupiny obyvatel, protože nemusejí dokládat výši důchodu. Stačí, když sdělí, kdo jim důchod vyplácí,“ říká s tím, že ve většině případů jde o ČSSZ.

I když lze očekávat, že ceny energií a potravin i nadále porostou, valorizace důchodu o inflaci seniorům rozhodně výrazně pomůže. Eva Davidová z MPSV k tomu ještě na závěr podotýká, že ministerstvo bude samozřejmě reagovat i na případné další skokové zvýšení cen energií například z důvodu zastavení dodávek ruského plynu do Evropy. „Pro seniory vláda v takovém případě připraví další cílenou pomoc tak, aby mohli hradit své základní životní potřeby," doplnila Daidová.

 

Kristina Kadlas Blümelová

 

 

 

 

důchody peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(1 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.