Jak si doma vypěstovat svůj zázvor. Přelom zimy a jara je  nejvhodnější na zasazení oddenku
Ilustrační foto: Pixabay

Jak si doma vypěstovat svůj zázvor. Přelom zimy a jara je nejvhodnější na zasazení oddenku

12. 3. 2022

Zázvor je už po staletí považován za všelék. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a spousty dalších prospěšných látek. Ostrou chuť zázvoru způsobují gingorely, které mají rozsáhlé léčivé účinky.

Zázvor se začal pěstovat zhruba před dvěma tisíci lety v Číně jako oblíbené koření. Odtud se dostal nejprve do Indie a pak do Evropy. V českých zemích je znám od 13. století, kdy jej kupci přiváželi většinou smíchaný s exotickým kari. V poslední době se stal zázvor velmi oblíbeným kořením, ale ještě více jej lidé používají k přípravě zázvorového čaje, který dokáže díky velkému množství vitamínů rychle zahnat všemožné viry.

Věděli jste, že je možné pěstovat zázvor v domácím prostředí? Jednoduché to není, ale zkusit to můžete. Právě teď, na přelomu zimy a jara, je vhodná doba pro zasazení oddenku. Ten je ideální čerstvý, neseschlý, na kterém jsou dobře viditelné vegetačními pupeny. Pokud se vám zdá oddenek hodně suchý, namočte jej před zasazením na noc do vody.

Velký oddenek je možné rozříznout na více částí tak, aby na každé byly aspoň dva vegetační pupeny. Oddenky vložíme pod hlinitopísčitou zeminu, přičemž pupeny musí směřovat vzhůru. Zasadit je můžeme do většího květináče či truhlíku, anebo do pytle naplněného zeminou. V tomto období ranních mrazů je dobré nechat květináč na teplém místě, koncem dubna jej pak můžete přenést třeba na balkon a dbát na to, aby měla rostlina, z jehož oddenku začnou rašit listy, dostatek světla a hlavně vláhy.

Rozhodně se musíte obrnit trpělivostí, protože první sklizeň lze očekávat po devítí měsících od zasazení oddenku. Nejdříve, asi po třech týdnech, vyrazí první výhonek. Listy pak rostou poměrně rychle, a to až do výšky 70 centimetrů. Protože kořen zázvoru je pod zemí a vy nepoznáte, zda je možné jej už vytáhnout, pozorujte žloutnutí a zasychání listů. To je právě čas, kdy rostlina přechází do vegetačního klidu a kdy je možné pustit se do sklizně.

Tak ať se vám dílo zdaří. Zásoba vitamínů se jistě bude hodit.

 

 

koření zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...