Problémy s inkontinencí a jak na ně
Ilustrační foto: evisions

Problémy s inkontinencí a jak na ně

9. 3. 2022

Problémy s inkontinencí dovedou člověka pěkně potrápit. Jak na ně co nejlépe vyzrát? Přinášíme vám léty prověřené rady, které pomáhají při prevenci i aktivním boji s únikem moči.

Jedince, který se potýká s inkontinencí, pronásledují nejrůznější obavy doslova na každém kroku a často významně ovlivňují kvalitu jeho každodenních zájmových i běžných činností. Inkontinence se může projevovat počátečním strachem z úniku moči během sportovních aktivit, možnou nehodou během nákupu či procházky, nošením inkontinenčních kalhotek i obavami z nepříjemného zápachu ve společnosti. Všechny tyto scénáře jsou u pacientů trpících inkontinencí zcela běžnou záležitostí, a vezmete-li v potaz, že tímto problémem trpí více než 35 % žen v České republice, není důvod se stydět požádat o radu či o pomoc. Naštěstí existuje mnoho různých možností, jak úniku moči předcházet a jak s tímto problémem aktivně pracovat i v pokročilejším stadiu.

Prevence je prevence
Ať už jste ve fázi prevence, nebo s únikem moči již nějaký čas bojujete, patero rad, jak předcházet úniku moči, se vyplatí dodržovat v obou případech. V první řadě je podstatné nastavit správný jídelníček, který budete dodržovat. Zkuste se vyhnout kávě a čaji i kořeněným či kyselým potravinám. Stejně tak vynechejte i cigarety, které močovému měchýři rozhodně neprospívají. Chraňte se před záněty močových cest a hlídejte si svoji hmotnost. V neposlední řadě nezapomínejte na pánevní dno a jeho pravidelné posilování.

Posilování pánevního dna – Kegelovy cviky
K povolení pánevního dna dochází u žen především po zátěžovém těhotenství a následném porodu. Jeho průběžným zpevňováním se můžete vyvarovat mnoha problémů, úniky moči nevyjímaje. Zpevnění svalů pánevního dna však dovede pomoci i v případě, že problém již nastal. Takzvané Kegelovy cviky nejsou časově ani fyzicky náročné a můžete je tak opakovat i několikrát za den během dalších aktivit. Co třeba při jízdě autobusem nebo čištění zubů?

Posilování pánevního dna probíhá zatínáním a povolováním svalů v daných intervalech. Při cvičení si vždy dávejte pozor, abyste zatínaly správné svaly, což může být v počátcích trochu obtížné. Nenechte se ale odradit a uvidíte, že se po pravidelném opakování se svým tělem velmi rychle sžijete. Pokud se ale do posilování pustíte, neočekávejte okamžité výsledky – jedná se o běh na dlouhou trať, který však přináší mnohé zdravotní benefity.

Posilujte pohodlně
Pokud si při cvičení nejste jisti, zda postupujete správně a zatínáte to pravé svalstvo, mohou vám pomoci i nejrůznější vibrační pomůcky, které ovládáte skrze mobilní aplikaci. Aplikace vás provede jednotlivými kroky cvičení a vibrací přímo v oblasti pánevního dna vždy upozorní, kde a kdy jej máte zatnout. Posílené pánevní dno vám zaručeně zlepší váš každodenní život.

 

zdraví
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...