Diskrétní téma: inkontinence

Diskrétní téma: inkontinence

4. 1. 2013

Nejistota, stud, trápení, které může vést až ke strachu vycházet ven z domova. To všechno způsobuje inkontinence, tedy samovolný únik moči. Obvykle si jej lidé spojují s problémy provázející vyšší věk, ale je to mýtus. Potíže s ním mám řada lidí všech věkových kategorií.

Stastistiky mluví jasně, s tímto problémem se setkalo někdy v životě padesát procent žen, mnohé z nich v takzvaně produktivním věku. Nejedná se o průvodní jev stárnutí. Když to někoho z nás potká, není důvod si říci: tak to už je se mnou konec. Jistě, je to nepříjemné, pro mnohé potupné. Ale to neznamená, že se s tím máme smířit.

„V mnoha případech je močová inkontinence způsobena ochabnutím zevního svěrače močové trubice a oslabením svalů pánevního dna, které není způsobeno pouze věkem,“ říká Michaela Tomanová, primářka rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí .“Často s tímto mají problém ženy po porodu nebo při těžké fyzické námaze,“ vysvětluje.

Zpočátku se jedná o spíše náhodný únik moči, bývá spojený například s kýchnutím nebo vstáváním z postele či křesla. Právě to jsou však signály, že časem se problém může zvětšit. Lékaři nepovažují inkontinenci za nemoc, nýbrž za příznak toho, že s naším tělem není něco v pořádku a časem to může přinést vážnější potíže. Není tedy větší hloupost, než samovolný únik moči zastírat a stydět se s tímto problémem zajít k lékaři.

Příčin může být celá řada

Ta nepříjemnost totiž nesouvisí s věkem, ale často také s kouřením, špatnou životosprávou či jednostrannou fyzickou námahou. Inkontinence se objevuje až u třetiny žen středního věku, takže opravdu není důvod si myslet, že jde o jev, který dokazuje, že jsme staří. Lékaři doporučují v každém takovém případě co nejdříve navštívit praktického lékaře, případě specialistu: gynekologa, urologa. Ti diagnostikují příčinu, ale také doporučí vhodná cvičení. Středisek, která se specializaují právě na rehabilitace týkající se tohoto problému, přibývá.

Lékaři inkontinenci rozdělují na stresovou a urgentní. Stresová přichází například při kýchnutí, prudkém pohybu nebo třeba při smíchu. Urgentní jsou případy, kdy k úniku moči dochází naprosto bez příčin. Nejhorší je, když se člověk s tímto trápením rozhodne, že nebude pít. Zní to logicky: Nebudu pít, tudíž nebudu mít problémy s častým močením. Jenže inkontinence s pitím nesouvisí a tak si tím člověk jen zadělá na další zdravotní problémy.

„Přestat pít je v těchto případech nejhorší, co člověk může udělat,“ říká lékař Martin Lukeš, který se těmito problémy zabývá. Naopak, moč je pak koncentrovaná a nucení močení se může ještě zesílit. Na trhu se objevuje čím dál více hygienických pomůcek, které lidem s únikem moči značně usnadní život. Výrobci dobře vědí, že potenciálních zákazníků je hodně, a tak nabízí stále komfortnější řešení. Ale co můžeme udělat my sami, je cvičení. Každopádně není důvod se kvůli úniku moči cítit vyřazený ze společnosti, starý a nemocný.

Pomáhá cvičení Infinity
Jednou z nyní používaných metod proti úniku moči je cvičení s názvem Infinity, jehož propagátorkou je primářka Michaela Tomanová. Zde jsou některé cviky: Rozkročte se na šířku ramen a srovnejte pánev. Ruce dejte prsty přes sebe, jakoby do tvaru písmene V. Vpředu se rukama dotkněte dlaněmi podbřišku, konečky prstů stydké kosti a malíkovými hranami ruky oblasti těsně nad třísly. Tím si najdete ideální střed těla a z tohoto středu začněte pánví opisovat pomyslnou osmičku, přičemž dochází k mírnému přenášení váhy. Nejprve zepředu dozadu, poté zleva doprava. Vždy třikrát tam a třikrát zpět. Nezapomínejte také správně dýchat, s pohybem od středu těla nádech, zpět do středu výdech.

Další krok: Vzpřímeně si sedněte, ideálně na okraj židle, a vytáhněte hlavu nahoru, opět se rozkročte stejným způsobem. Paže skrčte v lokti a opřete se malíkovou hranou o střední část stehen. Následuje odtlačení horními končetinami od stehen a dolními od podlahy, zároveň pánví respektive sedacími kostmi se odtlačte velmi jemně od židle. To vše současně, jako bychom chtěli vstát. Při tomto cviku se narovná pánev, celé tělo se napřímí a zároveň dochází ke stažení spodní části zadečku a k aktivaci pánevního dna.

„Ne všechna cvičení jsou však pro posílení svalů pánevního dna účinná a vhodná,“ tvrdí primářka Michalela Tomanová. Naopak, neodborné cvičení v posilovně podle ní může problém s únikem moči ještě zhoršit. Lékaři a terepeuti ovšem znají řadu dalších cviků, které potížím s únikem moči mohou předejít nebo je zmírnit, takže opravdu není důvod nechat si tímto problémem otrávit život.

vh

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.