Křesťanství v naší historii i současnosti
Ilustrační foto: Pixabay

Křesťanství v naší historii i současnosti

24. 3. 2022

Chtěla bych reagovat na článek pana Charváta, který se domnívá, že komunismus v Čechách neovlivnil křesťanství Čechů. Po všech křivdách, které komunisté učinili věřícím, je to vskutku zajímavá doměnka. Po všech zveřejněných faktech o vězněných, popravených a jinak pronásledovaných křesťanech v Čechách, je k zamyšlení, kdo takové doměnky asi tak může šířit. A proč.

Dovolte mi zamyslet se nad tím, proč si to ti křesťané nechali líbit. Proč trpěli pro svou víru, proč neodvolali. Proč byli církevní reformátoři jako John Viclif, Jan Hus, Martin Luther takovým problémem pro oficiální církev. Proč lidé schovávali své Bible když to po Bílé Hoře katolická církev zakazovala a trestala a nechávali se v době protireformace věznit pro svou víru. Proč se raději odstěhovali někam, kde mohli svobodně číst Bibli a žít podle jejích principů.  Protože jim někdo vymyl mozek? Nebo je v tom něco jiného? Co měli společného?

Ti věřící přijali, co Bůh v Bibli lidem nabízí. Bůh poslal na zem svého Syna, který byl po mamince člověk, abychom se s ním mohli setkat a po tatínkovi Bůh, abychom se mohli setkat s Božími vlastnostmi, s bezhříšným životem. Tento Boží Syn se nechal umučit za naše hříchy, po třech dnech byl vzkříšen a od té doby se za nás přimlouvá u svého Otce. Navíc slíbil každému, kdo tomu uvěřil, že stráví věčný život v Boží přítomnosti. V Matoušovo i Markovo evangeliu se setkáváme na konci s Ježíšovo výzvou, abychom tuto úžasnou zprávu sdělovali ostatním, aby nemuseli věčný život prožít v Boží nepřítomnosti. Podle toho, co o tom Bible píše, není o co stát. Tyto principy uznávají všechny křesťanské církve. Proč je také neuznávají všichni, kdo se považují za křesťany?

Problém je v tom, že lidé Bibli neznají. A pokud ji znají, nevěří tomu, co v ní Bůh lidem sděluje. Sebelepší farář vás neseznámí dostatečně s Božím slovem. To musíte sami. A sami posuďte, jestli jsou v Bibli správné principy nebo nesmysly. V tom je křesťanství projevem svobody, ne diktatury. Každý křesťan je před Bohem odpovědný sám za sebe. Každý totalitní režim bojuje proti křesťanům právě proto, že křesťan ví, že věčný život v Boží přítomnosti mu zajistila oběť Pána Ježíše. A žádná lidská autorita ho o to nepřipraví.

Církve mají příležitost ty konkrétní zkušenosti věřících poskládat a vzájemně se posilovat zkušenostmi, které jednotliví věřící s Bohem udělali. Také se mohou spojit k podpoře těch, kdo to potřebují. Pokud vás skutečně zajímá, co konkrétně dělají církve v dnešní době, poslechněte si Rádio7 v 9 hodin nebo ve 14 hodin. Církve otevřely své rekreační objekty a ubytovaly tam uprchlíky. Sbírají peníze na humanitární pomoc a vozí ji na Ukrajinu. Jednotlivý věřící bez druhých křesťanů by toho moc nezvládl. 

Katolická církev se v některých principech od Bible odchýlila. Celibát ani církevní hierarchie končící neomylným papežem nemá v Bibli žádný podklad. Pán Ježíš mluví jasně: neříkejte nikomu otče, všichni jste bratři. Křesťanství je poslušnost vůči Pánu Ježíši, protože zemřel za mé hříchy. Co k tomu kdo přilepil je zavádějící.

Srovnávat tuto víru s hinduismem, budhismem, uctíváním čehokoliv stvořeného je naprosté nepochopení biblické zvěsti. A může to být docela dobře důsledek toho, že za komunismu se do Čech nesměly dovážet ani Bible ani křesťanská literatura. Za jejich pašování, přechovávání a šíření tu a tam někoho uvěznili. Za křest dospělých byli evangeličtí kazatelé vězněni dva roky. Kdekdo pak věřil jak uměl a výsledek je takový, že takto pokroucené křesťanství je očividně k ničemu. S tím souhlasím s panem Charvátem.

Omlouvám se všem, kdo tyto principy už dávno znají a nemusí se spokojovat s drobky připomínajícími křesťanství. Kdo biblické zvěsti nevěří, pochopitelně nemá důvod ji někomu vysvětlovat. Na druhou stranu - podle nabídky čokoládových zajíčků, slepiček, perníčků a vajíček se blíží velikonoce. Takže je mé zamyšlení vlastně na místě.

Děkuji všem, kdo dočetli až sem. Jsem ráda, že máme všichni možnost se svobodně vyjadřovat i k tomuto tématu.

 

 

 

 

křesťanství víra
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.