S jarním úklidem domácnosti může dobře pomoci obyčejný citron
Ilustrační foto: Ingimage

S jarním úklidem domácnosti může dobře pomoci obyčejný citron

24. 3. 2022

Citrony nepatří jen do čaje, limonád nebo kulinářských výrobků. Dají se použít jako velmi účinný pomocník při úklidu domácnosti. Pomohou od čištění skvrn na matraci až třeba po odstranění rzi na nářadí. Jejich využití je opravdu mnohostranné.

V čem tkví jeho "úklidové tajemství"? Je to zejména vysoký obsah kyselin a svěží vůně. "Navíc, narozdíl třeba od bělidla s chlorem, u citronů nehrozí poškození pokožky nebo dýchacích cest," říká Jana Rozehnalová, jejíž firma se řadu let zabývá úklidem domácností.

Mikrovlná trouba

Pro vyčištění a zbavení zápachu v mikrovlnné troubě jsou citrony ideální. Vezměte si hluboký talíř a dejte do něj vodu (zhruba jeden hrnek). Rozkrojte citron na půl a celý ho do vody vymačkejte - obě půlky pak do vody ponořte. Vložte talíř s citronem do mikrovlnné trouby a zapněte ji na několik minut. Horkou vodu s citrony v ní pak nechte 5 až 10 minut. Poté misku vyndejte a troubu vytřete. Pokud je znečištění velké, vezměte novou půlku citronu, posypte plochu jedlou sodou a vydrhněte zbylou špínu.

Zbavte lednici pachů

S pomocí citronů můžete také rychle zbavit zápachu lednici. Nakrájejte několik citronů na polovinu a vymačkejte je částečně na vlhký hadřík, který ledničku vytřete. Poté do ní dejte na pár dní nakrájené citrony.

Dřevěná a plastová prkénka

Citrony zbaví kuchyňská prkénka mastnoty a špíny a osvěží je. Prkénka posypte solí. Rozkrojte citron na polovinu a krouživými pohyby prkénka drhněte. Směs nechte 10 minut uležet a poté je opláchněte a osušte.

Myčka nádobí

Pokud začala myčka nádobí zapáchat, opět pomůže citron. Rozkrojte ho na polovinu a upevněte ho na horním stojanu (ideálně napíchnutím na držák sklenic či misek). Spusťte normální mycí cyklus a užijte si tu svěží citronovou vůni!

Pánve

Mýt zamaštěné pánve agresivními chemikáliemi může být pro řadu lidí odrazující - i po opláchnutí hrozí, že na ní zbytky zůstanou. Zkuste tedy alternativu: naplňte pánev horkou vodou a nalijte do ní půl šálku citronové šťávy. Nechte to nejméně hodinu působit (klidně můžete déle). Poté si vezměte půlku citronu a krouživými pohyby pánev čistěte - pokud je znečištění velké, opět si můžete pomoci jedlou sodou. Pak stačí pánev opláchnout.

Koupelna

"Lepší než si ničit ruce chemikáliemi, jako je chlorové bělidlo, je použít čistě přírodní prostředek - citron. Ten je snadným a přirozeným řešením, kyseliny v něm obsažené jsou vhodné pro odstranění špíny i provonění koupelny," říká Jana Rozehnalová.

Lehce s ním odstraníte zbytky mýdla, které zůstávají na vaně, umyvadle či ve sprchovém koutu. Rozkrojte citron a potřete jím znečištěná místa. Nechte působit 15 až 30 minut, poté je opláchněte vodou. Pro zvýšení účinku je vhodná jedlá soda.

Podobně lze oživit i zašedlé spáry dlaždiček. Tady pomůže starý zubní kartáček. Na spárovací hmotu potřete citronovou šťávou a nechte minimálně 15 minut působit. Pak ji zubním kartáčkem vydrhněte.

Citron je vhodný i pro vrácení lesku dveřím sprchového koutu nebo koupelnových zrcadel. Smíchejte šálek citronové šťávy a šálek vody v rozprašovači, který na znečištěná místa nastříkejte. Nechte ji minutu nebo dvě působit. Pak je setřete stěrkou a vyleštěte dveře či zrcadlo novinami či ubrousky.

Toalety bývají místem zápachu i bakterií. K jejich odstranění pomůže trocha soli a citron. Šťávou z několika citronů potřete záchodovou mísu a její okolí. Na ni nasypte trochu soli a nechte 15 až 30 minut působit. Poté vydrhněte kartáčem a opláchněte.

Nábytkové zásuvky

Zásuvky v nábytku dostávají časem zatuchlý zápach. Proti tomu můžete bojovat sušenou citronovou kůrou. Vložte je do látkového sáčku a umístěte do zásuvek. Pro silnější efekt zásuvky otřít trochou citronového esenciálního oleje.

Koberce

Na oživení špinavých a "nevonících" koberce stačí kombinace sody a citronového esenciálního oleje. Nejprve nasypte jedlou sodu na celou plochu. Nechte působit 24 hodin, pak koberec vysajte nebo vyklepejte. Nakonec udělejte směs ze 2 dílů teplé vody a 1 dílu citronového esenciálního oleje, to pak rozprašovačem nastříkejte na koberec a nechte zaschnout.

Mytí oken

Smíchejte v rozprašovači 2 polévkové lžíce citronové šťávy s 2 až 3 šálky teplé vody a nastříkejte směs na okna. Nechte několik sekund až minut uležet a pak otřete hadříkem, který nepouští vlákna.

Skvrny

Citronová šťáva má mírné bělící vlastnosti, takže je vhodná pro odstranění některých skvrn na světlém oblečení. Na skvrnu dejte rovnou citronovou šťávu a nechte působit 10 až 15 minut. Přidejte trochu saponátu, který po skvrně rozetřete. Pak opláchněte vodou a přidejte do praní.

Rez

U nářadí nebo třeba vodovodních baterií může být problémem rez. Jednoduchá pomoc: rozkrojte citron na polovinu, namočte do soli a vydrhněte "solným" citronem rez. "Můžete také vytvořit směs z 1 šálku citronové šťávy a lžíce soli, do které na několik hodin rezavé kousky namočíte. Pak půjde by měl jít rez snadno odstranit," radí Jana Rozehnalová.

 

domácnost úklid
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.