Řecké štěstí boduje. Příběhy z Pargy jsou nominovány na nejlepší blog roku
Kateřina Panoy, jejíž blog Řecké štěstí byl nominován na cenu Magnesia litera

Řecké štěstí boduje. Příběhy z Pargy jsou nominovány na nejlepší blog roku

24. 3. 2022

Když Češka Kateřina Panoy začala psát o svém životě v řeckém městečku Parga, zpočátku tak jen chtěla vyplnit čas v dlouhé zimě, kdy na pobřeží nejezdí turisté a ona nemá práci. Její blog si však získal příznivce a teď je nominován mezi tři nejlepší v prestižní soutěži Magnesia Litera.

Tato soutěž je ve světě literatury nejprestižnější a porota blog Řecké štěstí zařadila mezi tři nejlepší v tomto ročníku. Kateřina tomu tak trochu stále nevěří, ale příznivci jejího psaní vědí, proč uspěla. Jsou mezi nimi i čtenáři portálu i60, na kterém před časem vyšlo několik textů týkajících se této sympatické blogerky. Zájem vzbudil například ten, ve kterém Kateřina loni v létě popisovala své dojetí nad tím, jak se obyvatelé Pargy složili na pomoc lidem, kterým na jižní Moravě zpustošilo domovy tornádo. „Já stála a tekly mi slzy. Normálně jsem brečela. Lidé z krámků mi nosili drobné částky, přitom vím, že sami mají málo. Trvali na tom, že chtějí svou denní tržbu poslat lidem postiženým tornádem,“ vyprávěla tehdy.

Kateřinin blog je výjimečný tím, že popisuje běžný život obyčejných lidí v Řecku a nabourává představy mnoha turistů, že jde o zemi, kde je vše hezké, pohodové, kde se žije bezstarostně. Kateřina ukazuje Řecko jinak, ne jako zemi z kýčovitých obrázků v katalozích cestovních kanceláří.

Žije v Řecku čtyřiadvacet let, našla tam lásku, založila rodinu, v létě pracuje v malém obchůdku. Snaží se na svém blogu zachytit proměny oblasti Epirus, magické a drsné krajiny, kterou turisté moc neznají.  Její příběhy jsou zábavné a zároveň cenné, protože tato podoba klasického, obyčejného, starého Řecka mizí. „Víte, já pamatuju, jak tady v horských vesnicích ještě chodily ženy v tradičních krojích. Pro mě, holku z Prahy, to bylo něco neuvěřitelného. To už se dnes ale ani tady nevidí. Stará generace, která sedávala před domky, mizí a s ní mizí i duch Řecka. Mě ale stále baví hledat stará, tradiční místa,“ vysvětluje.

Z jejího blogu dýchá nostalgie, obdiv k tradicích, úcta ke starým lidem. Právě proto si našel mnoho příznivců. Pokud by prestižní soutěž vyhrála, byla by to pocta nejen pro ni, ale pro všechny lidi z Pargy a okolí. V této kategorii soutěže rozhodují sami čtenáři, takže blogu Řecké štěstí je možné poslat hlas na www.magnesia-litera.cz a to až do 4. dubna. Dne 10. dubna budou v České televizi slavnostně vyhlášeny výsledky ve všech kategoriích.

 

 

kultura literatura Řecko
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.