Odpoledne na Erbence
Všechny fotografie: Naděžda Špásová

Odpoledne na Erbence

25. 3. 2022

Tento týden se od pondělí chová jako opravdu nastupující jaro. Fouká jen mírně, slunce nabírá na síle a nabízí nám probouzející se přírodu. Zkrátka nám říká, koukejte vypadnout ven, než si to rozmyslím.

A protože jsme slušně vychovaní, na  středeční odpoledne jsme si naplánovali výlet. Naše oblíbená místa jsou Milada a Střížák, ale už jsou okoukaná, i když Miladu s velkým úspěchem prezentuje nyní jiná íčkařka. Tak jsme hledali něco jiného, až jsme si vzpomněli na další ústeckou rozhlednu a tou je Erbenova vyhlídka. Naposledy jsme tam byli před lety s našimi malými pejsky. Vybavili jsme se pitím a pamlsky a hurá do auta, směr Dobětice.

Myslím, že pár informací o zmíněné rozhledně ničemu neuškodí. Erbenova vyhlídla je kopec nad ústeckou čtvrtí Dobětice. Rozhledna byla postavena v roce 1933 na Brandtově výšině v nadmořské výšce 420 m. Své jméno dostala po tehdejším předsedovi turistů Alexandru Erbenovi. V r. 2006 byla zrekonstruována a zvýšena o 8 metrů. Nahoru vede 56 schodů plus dva vstupní a její výška je 15 m. Lze se k ní dostat buď z konečné stanice trolejbusu č. 53 v Doběticích, nebo cestou ze Stříbrníků. Bližší info  najdete  na internetu. No vidíte a já jsem si myslela, že je to po K. J. Erbenovi.

My jsme nechali auto na konečné a vydali jsme se cestou nahoru. Už jsem zapomněla, jak je ten kopec dlouhý, takže když jsem ho uviděla před sebou, polilo mě horko. Za ta léta si lidé vyšlapali své cesty, tak jsme  nakonec použili také zkratku. Slíbila jsem Bertici, že na fotkách budou i pejsci, přinejhorším nabídnu našeho Boonečka. Naštěstí nebylo třeba, pejsků tam bylo dost. Louky jsou rozlehlé a v zimě, tedy pokud je sníh, tu může být pěkná lyžovačka. Trochu nepříjemně nás překvapila skupina puberťáků, která na horní plošině rozhledny něco slavila, ale zahrála jsem si na hrdinku a nevšímajíc  si jich, jsem si vyfotila město pod sebou. Ještě jedna malá chyba na kráse se vyskytla, a to opět mlžný opar, který je nad městem a horami kolem téměř pořád.

Tahle rozhledna určitě stojí za návštěvu. Pokud navštívíte naše město a budete mít čas, Erbenova vyhlídka je jednou z památek, které stojí v našem městě za zhlédnutí. Přeji všem krásné jaro.

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...