Kolín, město Kmochovo
Hrob rodiny Kmochových. FOTO: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, wikimedia

Kolín, město Kmochovo

22. 4. 2022

Každé z měst naší vlasti je právem hrdo na své rodáky, ať už na ty, kteří jeho jméno proslavili nejen po naší zemi, ale i po celém světě, tak i na ty bezejmenné. Protože bez těch bezejmenných a i těch, kteří se tu sice nenarodili, ale celý život zde žili, či působili, by město vlastně nebylo.

Moje rodné město Kolín, je krom jiných významných osobností, právem hrdo na jednoho z největších mužů, který Kolín proslavili po celém světě, na Františka Kmocha.
Narodil se 1848 v Zásmukách, ale celý život prožil v Kolíně, až do své smrti působil jako dirigent, skladatel, učitel hudby. Zemřel 30. dubna 1912 v Kolíně. V letošním roce uplyne neuvěřitelných 110 let od jeho úmrtí. Od roku 1869 působil jako učitel v Suchdole, hrál v různých orchestrech, skládal a tak trochu zanedbával své učitelování. Byl odvolán, protože si prý neplní důsledně své povinnosti učitele. Částečně to byla pravda, ale i politikaření zasáhlo, neskrýval podporu Sokola, jehož byl dirigentem. Oženil se a měl pět dcer. Za dirigenta si ho zvolila městská kapela s níž pak koncertoval ve Vídni, Budapešti, Krakově, Rusku a i v Americe a v nespočtu českých měst. Byl celým svým srdcem odddán české písničce a dechové hudbě.

Celému našemu národu odkázal mnoho svých písní, které dodnes žijí mezi lidmi, dokáží rozproudit každou zábavu. Na jeho počest se každoročně koná festival dechových hudeb Kmochův Kolín. V letošním roce, po covidové nucené pauze, se uskuteční toto setkání muzikantů ve dnech 10-12. černa.  Jste srdečně zváni, spolu s orchestry si zapívat a osvobodit svoji duši i mysl od nemocí, války a tíživé doby.

Krom světově známé písně Kolíne, Kolíne si třeba poslechněte i některé, které se vztahují ke Kolínu a nevstoupily až tak do povědomí posluchačů.


Na stříbropěnném Labi:


Nad Labem:

 

Za praporem sokolským:

 

Františku Kmochu, váš odkaz v podobě krásných, melodických písní v nás bude žít, dokud my budeme po tomto světě chodit, ale i dále, protože my ho budeme předávat našim dětem, ony pak jejich dětem. V nás a v budoucích generacích bude odkaz žít dál, tak jako i vzpomínka na Vás, chudého muzikanta tělem i duší, který svými písněmi dokázal lidi přimět k radosti, lásce mezi lidmi, lásce k vlasti a k odkazu Sokola.

Nezbohatl, přesto jeho duše byla tak bohatá, že toto bohatství mohl hrstmi rozdávat mezi prostý lid, který ho choval v úctě a pochopení pro jeho čestnost, lásku k vlasti a lásku k české písničce.

Děkujeme Vám, pane kapelníku, vězte, že skrze Vaše písničky jste nikdy nezemřel a v našich srdcích žijete dál...

 

fk.jpg
                                                                                                               FOTO: archiv města Kolín

 

 

 

hudba města a obce osobnosti
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.