Pražské pasáže I
Všechny fotografie: Věra Ježková

Pražské pasáže I

4. 4. 2022

Zvu vás na procházku pražskými pasážemi. Vlastně zveme. Protože nápad nebyl můj, ale mého litoměřického přítele Jendy, tedy Jana Zelenky. Já jsem se ujala jeho realizace.

Jenda v Praze žil mnoho let a zná ji velmi dobře. Pasážemi jsem většinou procházela bez velkého zájmu. Některé jsem znala dobře, jiné méně. Souhlasila jsem, že by mohlo být zajímavé se do nich vrátit kvůli nim samým. A přitom si trochu zavzpomínat. Jendu jsem o svých procházkách a dojmech z nich průběžně informovala.

Většina pasáží, jimiž jsem prošla, se nachází na Novém a Starém Městě. Samozřejmě jsem neměla v úmyslu projít pasáže všechny a podat o nich podrobné informace. Ty jsou dostupné na internetu; na nejdůležitější stránky, které jsem při psaní textu použila, odkazuji. Fotografie a text jsem rozdělila do tří částí.

Pražské pasáže jsou typickou součástí koloritu města, unikátním fenoménem. Najdeme v nich zajímavé hospůdky, divadla, obchody. Bezprostřední inspirace do našeho hlavního města přišla zejména z Paříže a Bruselu. Pasáže již od počátku vznikaly především jako nákupní prostory, které svým návštěvníkům poskytovaly útočiště před nepříznivým počasím a okouzlovaly je nejen pestrou nabídkou obchodů, ale také přepychovými materiály a průhledy, zejména na nebe. Důležité bylo i to, že zprůchodňovaly velké objekty a celé bloky domů, takže si tudy občané mohli krátit cestu. Během let bylo mnoho pasáží zneprůchodněno, přeměněno na další obchodní plochy či zcela zrušeno. Pasáže vznikají i v dnešní době, avšak mají již poněkud jinou atmosféru.

Ulice Na Poříčí
Pasáž Florentinum byla otevřena v roce 2014. Nachází se v administrativním centru téhož jména, v jedné z vůbec největších administrativních budov v Praze. Spojuje ulice Na Poříčí a Na Florenci. V pasáži je možné navštívit na dvě desítky obchodů a restaurací. V místě léta sídlily Typografie a deník Rudé právo.

Palác Archa je památkově chráněná budova navržená architektem Josefem Gočárem ve stylu rondokubismu. Komplex tvoří čtyři budovy se samostatnými vchody, propojené pasáží a malebným atriem se zelení; umožňují průchod mezi ulicemi Na Poříčí a Na Florenci. V suterénu paláce byl vybudován jeden z nejmodernějších divadelních sálů – Divadlo Archa, na místě bývalého Divadla E. F. Buriana, dříve divadla D 34. Areál je v současné době sídlem mnoha kanceláří a obchůdků. V pasáži existovala řadu let oblíbená restaurace U Rozvařilů. V roce 2008 musela prostory opustit; byla přestěhována do protější budovy obchodního domu Bílá Labuť.

Ulice Na Příkopě
Funkcionalistická Pasáž českého designu prochází impozantním palácem České národní banky. Budova se stavěla v letech 1929–1939 podle návrhu architekta Františka Roitha. Pasáž byla do budovy vestavěna v letech 1935–42.

Pasáž Slovanského domu propojuje ulici Na Příkopě se Senovážným náměstím. Slovanský dům je společenské, kulturní a obchodní centrum. Kromě hlavní budovy, která sousedí s budovou České národní banky a budovou bývalé Zemské banky, patří k areálu také multikino a objekty obklopující bývalý nádvorní prostor paláce. Hlavní budova nynějšího areálu byla původně barokní palác, postavený na konci 17. století.

Na protější straně stojí funkcionalistický palác Sevastopol. Jím procházející pasáž Broadway spojuje ulice Na Příkopě a Celetná. V pasáži bylo původně kino Broadway, později přejmenované na Sevastopol, poté opět Broadway. Od konce roku 2001 zde působí Divadlo Broadway.

Nákupní galerie Myslbek je pasáž mezi Novým a Starým Městem – spojuje ulici Na Příkopě s Ovocným trhem.

Asi nejznámější v ulici Na Příkopě je nádherná funkcionalistická obchodní pasáž Černá růže v domě z poloviny 19. století. Pasáž sem byla vestavěna dodatečně až ve třicátých letech následujícího století.

Úvodní foto: Pasáž českého designu

 

Zdroje: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Palác_Archa
https://www.palacarcha.cz/cs/default.aspx#building
https://cs.wikipedia.org/wiki/U_Rozvařilů
http://www.couramese.cz/pasaz-ceske-narodni-banky/
https://slovanskydum.cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/Slovanský_dům
https://cs.wikipedia.org/wiki/Divadlo_Broadway?msclkid=4af86112a85e11ecb272fb5c026956b1
www.cernaruze.cz
https://www.prahaneznama.cz/praha-2/nove-mesto/prazske-pasaze/
https://www.prazskypatriot.cz/pasaze-pasaze-pasaze-praha-ma-desitky-pruchodu-mestem-kterymi-stoji-za-to-projit/

 

 

 

 

Hodnocení:
(5.2 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...