Pražské pasáže II
Všechny fotografie: Věra Ježková

Pražské pasáže II

10. 4. 2022

Václavské náměstí

Palác Koruna je význačná secesní budova. Jmenuje se podle zakončení věžovitého vrcholu ve tvaru koruny. Z pasáže, spojující dolní část Václavského náměstí a ulici Na Příkopě, mi bylo smutno. Jako mnozí Pražané i návštěvníci hlavního města si pamatuji skvělý automat Koruna – měl neopakovatelné kouzlo. V roce 1996 byl palác rekonstruován, automat zrušen. Nyní je pasáž opuštěná, bezvýrazná. Nachází se v ní jen několik obchůdků. Zmizel i největší pražský obchod s hudbou Bontonland Megastore.

Pasáž Jalta propojuje Václavské náměstí s Opletalovou ulicí. Název má podle kina, které v ní dříve bývalo. Je rovnoběžná s pasáží Luxor a je do ní napojena. V pasáži jsou restaurace, hotel Elysee a Divadlo Palace, na místě dřívějšího Divadla Jiřího Grossmanna. Z Opletalovy ulice je vchod k Divadlu Radka Brzobohatého. Pasáž Luxor prochází sousedním domem, navrženým v roce 1926 Bohumírem Kozákem v konstruktivistickém stylu. Pasáž ústí ve spodním patře do prodejny knih Neoluxor, největšího knihkupectví v České republice.

Pasáž Fénix prochází mohutnou komerční budovou ve funkcionalistickém stylu. V pasáži bývalo kino Blaník. Nyní zde působí Studio Dva – činoherní a hudební divadlo.  

Pasáž Rokoko ve stejnojmenném paláci patří k nejkrásnějším v Praze. Spojuje Václavské náměstí se Štěpánskou ulicí a pasáží Lucerna. V pasáži jsou obchody a Divadlo Rokoko. Dříve zde bylo kino Hvězda.

 

Vodičkova ulice

Pasáž secesního paláce Lucerna byla první pasáž v Praze. Stavba paláce začala již v roce 1907, pokračovala v několika etapách až do roku 1921. Budova je životním odkazem stavitele Vácslava Havla, dědečka bývalého prezidenta, Praze. Systém pasáží v Lucerně je pravděpodobně největší a nejzajímavější. Propojuje Vodičkovu a Štěpánskou ulici. V pasáži se nachází kino v secesním stylu, několik obchodů a barů. V atriu uprostřed pasáže visí socha výtvarníka Davida Černého – parodie na rytířský pomník sv. Václava. Lucerna je památkově chráněný komplex. V době, kdy jsem fotila, se palác zvenku opravoval, byl přikryt plachtou. Fotografie vchodu do pasáže je proto ze Štěpánské ulice.

S palácem Lucerna sousedí palác U Nováků. Jeho pasáž je propojena s pasáží Lucerny, ústí i do ulice V Jámě. Palác byl postaven na místě bývalého domu řezníka Vodičky. Pasáž v domě U Nováků označována jako druhá nejstarší v Praze. Sídlí zde mj. Divadlo ABC, dříve Osvobozené divadlo W+V.

Pasáž Světozor propojuje Vodičkovu ulici a Františkánskou zahradu. Nachází se v původním paláci České banky, dnes Ligna. Palác byl postaven v letech 1914–1918 ve formách doznívající secese a nastávající moderny. V pasáži nejvíce upoutá typické mozaikové logo firmy Tesla a prosklená střecha. Jsou zde obchody, kanceláře a stejnojmenné kino. Mnohé jistě zaujme krásná cukrárna Ovocný Světozor.

Z pasáže vede průchod do pasáže Alfa v paláci U Stýblů. Byl postaven ve funkcionalistickém stylu v letech 1928–1929. Palác je chráněn jako kulturní památka. Od roku 1959 zde působilo oblíbené Divadlo Semafor. Alfa už není, co bývala. Místo někdejšího kina jsem našla zavřenou směnárnu. 

Pasáž ve Vodičkově ulici 17 jsem si nazvala Hlávkova pasáž. Nad vchodem je malebný nápis Průchod volný do odvolání. V pasáži je umístěna pamětní deska Josefa Hlávky, ve dvoraně jeho socha a restaurace Hlávkův dvůr.

 

Úvodní foto: Pasáž Lucerna.

Zdroje: 

https://www.koruna-palace.cz
https://hajenas.rajce.idnes.cz/Praha_1_Vaclavske_namesti_ Pasaze_Vanhova_Jalta_a_Luxor
https://cs.wikipedia.org/wiki/Palác_Fénix
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/palac-rokoko-s-pasazi-na-vaclavskem-namesti
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/pasaz-svetozor-v-palaci-ligna-v-praze
https://www.archiweb.cz/b/palac-u-styblu-palac-alfa
https://www.prahaneznama.cz/praha-2/nove-mesto/prazske-pasaze/
https://www.prazskypatriot.cz/pasaze-pasaze-pasaze-praha-ma-desitky-pruchodu-mestem-kterymi-stoji-za-to-projit/

 

 

cestování fotografování Praha
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.