Před deseti lety zemřel
slovenský herec Satinský

Před deseti lety zemřel
slovenský herec Satinský

28. 12. 2012

Ve věku 61 let zemřel před deseti lety, 29. prosince 2002, na rakovinu tlustého střeva populární slovenský herec, humorista, dramatik a spisovatel Július Satinský. Oblíbený byl i České republice, kde je známý především z komedií S tebou mě baví svět, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Vesničko má středisková nebo werichovské pohádky Tři veteráni.

Narodil se 20. srpna 1941 a celé dětství prožil v Bratislavě. Jeho rodina zde bydlela v Dunajské ulici. Ovládal řadu cizích jazyků. Na Vysoké škole múzických umění studoval v 60. letech dramaturgii a jako dramaturg pracoval v Československé televizi v Bratislavě. Od roku 1959 s Milanem Lasicou vystupovali jako komická dvojice v autorských pořadech. Satinský také psal sloupky, fejetony a knihy pro děti.

Za celoživotní přínos k rozvoji slovenského umění a občanské demokracie obdržel v lednu 2002 z rukou prezidenta Rudolfa Schustera nejvyšší slovenské státní vyznamenání – Pribinův kříž 1. stupně. Jeho jméno nese od roku 2003 planetka číslo 15946 mezi Marsem a Jupiterem, kterou objevili v lednu 1998 v observatoři v západoslovenském městečku Modra astronomové Adrián Galád a Alexander Pravda. A v bratislavské Dunajské ulici, kde prožil celý svůj život, zase má od září 2007 svou sochu.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...