Smažené jídlo, tuky a cukry mají vliv na vznik Alzheimerovy choroby
Ilustrační foto: Ingimage

Smažené jídlo, tuky a cukry mají vliv na vznik Alzheimerovy choroby

19. 4. 2022

Kdo si dopřává hodně sladkého, tučného a smaženého jídla, musí počítat s tím, že jeho stáří bude kruté. Je velmi vysoká pravděpodobnost, že onemocní Alzheimerovou chorobou. Mluví se o tom dlouho, nyní tuto teorii potvrdila dlouhodobá a jedinečná vědecká studie.

Vědci co čtyři roky vyšetřovali tisíce lidí, sledovali, jak se stravují, jaký vedou životní styl a zkoumali, nakolik má vliv na možná vznik tolik obávaného Alzheimera. Protože lidí s touto nemocí přibývá a jednou z nejzajímavějších dosud nezodpovězených otázek je tato: Proč?

Existují různé teorie, mnohé se překrývají:
Dožíváme se vyššího věku, než bývalo běžné a tudíž lidé dříve toto onemocnění znali v menší míře – je to vlastně daň za dlouhý život.

Jedná se částečně o civilizační onemocnění způsobené nezdravým životním stylem.

Jde prostě o dědičnou nemoc a nedá se nic dělat.

Většinou se však vědci přiklánějí k mínění, že jde o komplikované onemocnění způsobené různými faktory, přičemž jde o nejčastější příčinu vzniku demence.

Nedávno byla publikována zpráva týmu z Boston University Biomedical Genetic, která byla citována ve vědeckých časopisech, například Alzheimer´s&Dementia. „Studie byla výjimečná tím, že lidé byli sledováni až do vyššího věku, kdy existuje větší náchylnost ke vzniku Alzheimerovy nemoci. Ukázalo se, že její souvislost s vyšším cholesterolem je větší, než jsme si dosud mysleli,“ uvedla autorka studie profesorka Lindsay Farrerová.

Závěrem je, že pokud má člověk zvýšené triglyceridy, které se podílejí na hladině cholesterolu v krvi o patnáct miligramů na decilitr, je u něj o pět procent vyšší riziko, že ho tato nemoc postihne. A týká se to i lidí v mladém věku. Potíž je v tom, že lidé v mladém a středním věku zpravidla svou hladinu cholesterolu nijak zvlášť neřeší. Povědomí o ní mají až lidé starší, kteří častěji chodí k lékařům, jež je na problém upozorní. U starších lidí studie ukázala také výraznou souvislost s vysokou hladinou cukru v krvi.

Podle vědců je studie důležitá, protože naznačila, že v případě Alzheimera není nutno říkat věty typu: S tím nic nenaděláme, kdyby se lidé dříve dožívali devadesátky, tak by taky byli dementní, jenže oni umřeli dřív, takže se k demenci nestihli propracovat….

Podobné věty jsou čirý alibismus.

„Vysoký cholesterol nemusí nemoc v každém případě způsobit, nic takového netvrdíme. Dá se však říct, že stiskne tlačítko rychlého posunu vpřed u patologie nemoci. Nemoci spojené se stárnutím začínají tiše, dlouho před tím, než se projeví a u této tomu není jinak,“ uvedl Richard Isaacson, jeden z expertů, který se na studii podílel.

Její autoři poukazují na to, že například v Japonsku se lidé dožívají velmi vysokého věku, ale výskyt této nemoci tam není vyšší než v zemích, kde s ní lidé naopak umírají dříve. Takže ano, opravdu existuje něco jako recept na zdravé stárnutí a je poměrně jednoduchý. Přemýšlet nad tím, co jíme a zda a jak se hýbeme. Jestliže si někdo celý život dělá legraci z lidí, kteří si místo obyčejného rohlíku dávají žitný chléb, smažené jídlo si dopřávají výjimečně a místo sladkých limonád pijí obyčejnou vodu, má vysokou pravděpodobnost, že si jednou, ve vyšším věku, nebude pamatovat, že se jim posmíval. Nebude si pamatovat ani to, jak si sám pochutnával co druhý večer na bůčku a smaženém sýru.

Samozřejmě, že Alzheimerovou chorobou mnohdy onemocní i lidé, kteří se stravovali zdravě a cvičili. Právě v tom spočívá úskalí té nemoci podobně jako je tomu třeba u nádorových onemocnění. Nicméně snaha předcházet rozvinutí této nemoci a touha vědců najít způsob proti ní bojovat, už ukázala na mnoho souvislostí a možných příčin jejího vzniku. Potíž je v tom, že jde o životní styl, o kterém všichni víme, že není ku prospěchu, ale málokdo ho dovede změnit. Takže v tomto směru zřejmě nepomůže ani strašák jménem Alzheimer.

 

S využitím zdroje: Alzheimer´s&Dementia

 

 

 

 

 

Alzheimerova nemoc zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.