Svíčky vybírejte nejen podle vzhledu, ale i složení. Některé totiž škodí zdraví
Svíčka musí mít duši, říká Michaela Urbanová. FOTO: Poskytnuto M. Urbanovou

Svíčky vybírejte nejen podle vzhledu, ale i složení. Některé totiž škodí zdraví

17. 4. 2022

Levné svíčky obsahují karcinogenní látky. Proto je dobré při nákupu svíček vybírat z přírodních materiálů. "Vyhnete se tak tomu, že přijdete do styku s nebezpečnými látkami," říká Mgr. Michaela Urbanová, majitelka firmy Homeherbs.

Jaké svíčky a z jakého materiálu bychom si měli domů pořídit?
V dnešní době je velice těžké se vyznat v této oblasti, protože na trhu je nyní mnoho výrobců. Od velice známých mezinárodních značek po malé české tvůrce. Pokud bych měla doporučit svíčku k vám domů, tak určitě svíčku ze sojového vosku. Nikoliv klasickou parafínovou (levnou, která je prakticky ve všech obchodech). Parafínové svíčky jsou z ropy a jsou opravdu nebezpečné, jelikož obsahují karcinogenní látky. Při pálení pak uvolňují do ovzduší například toluen, benzen nebo naftalen. Další významnou roli hraje barva svíčky. Přírodní svíčka je pouze bílá nebo krémová. Jakékoliv barvení je syntetika, kterou vy pak dýcháte. Velice dráždí dýchací ústrojí. Čím více barevnou svíčku vidíte v obchodě, tak tím více se ji vyhněte.
A vybírat svíčku byste měli i dle složení – tedy podle toho, jaké oleje obsahuje. Oleje by měly být čistě přírodní – esenciální oleje, nikoliv vonné oleje – které jsou syntetické a rovněž dráždí sliznice i dýchací ústrojí. Esenciální oleje jsou čisté výtažky z bylin a rostlin, jsou tedy přírodní. Proto vůně jako je například perníček, nemůže být nikdy přírodní. Ani zmrzlina a dokonce ani vanilka. Já jako jediný výrobce v České i Slovenské republice uvádím značku esenciálních olejů, a sice českou Nobilis Tilia. Je to česká certifikovaná značka. Opravdu záleží na spoustě věcech, ale nejdůležitější je ten vosk a pak aby byly oleje přírodní, nebarvené.

Vy sama používáte při výrobě směsi na svíčky bylinky. Které využíváte nejčastěji a o které je největší zájem?
Do svíček používám stoprocentní přírodní esenciální oleje. Tedy čisté výtažky z rostlin a bylin. Již v jedné kapce najdete velkou sílu bylin. Nejvíce oblíbená je levandule. Je i má nejvíce oblíbená.. Jen je hodně podceňovaná, protože každý ji má spojenou s převoněnou vůní, ale pravý esenciální olej je jemný a příjemný. Je to nejvíce širokospektrální bylina, která pomáhá nejen na zklidnění, ale působí také jako čistič ovzduší. Uvolňuje dutiny, stimuluje imunitu a také odpuzuje hmyz. Ta by byla za květinové vůně. Pokud má někdo raději citrusové vůně, tak jsou oblíbené svíčky s citronovou trávou, litseou cubeba a sladkým pomerančem. Nově jsem namíchala právě jak levanduli, tak i sladký pomeranč s přidáním kapky Ylang ylang. Pojmenovala jsem ji Klid mysli. Je to úžasná vůně působící na smysly i zdraví. 

Odléváte svíčky mimo jiné do betonu a jesmonitu. Představte, prosím, tento materiál našim čtenářům a uveďte, proč ho ráda používáte...
Snažím se, aby obaly pro svíčky byly dál využitelné, proto vymýšlím, i tyto varianty. Vylévám klasický beton, který znáte a nebo jesmonit. Jesmonit je ekologická a bezpečná alternativa betonu, sádry, nebo pryskyřice. Je vysoce odolný, nehořlavý a lehčí než beton. Je složen z čistých přírodních netoxických surovin (sádrové směsi) modifikovaných speciální směsí čistých akrylových polymerů na bázi vody.
Vyrábím i do recyklovaných sklenic, které jsou i dál recyklovatelné včetně etiket.  Spolupracuji s českými tvůrci, kteří pro mě tvoří originální keramické nebo porcelánové obaly. Spolupracuji se značkou Pildova hrouda (která mi připravuje keramické retro nádobí – cukřenky), Šárkou Schmelzerovou (která připravuje výrobky z pravého českého porcelánu a zdobí zlatem), dále například Keramika Adél, Dopálená Markéta, či Keramika pod Liščí strání. Vše jsou to úžasní lidé i tvůrci a já jsem ráda, že se můžeme vzájemně podpořit.

Máte radu pro někoho kdo, by si chtěl vyrábět svíčky doma?
Pokud milujete svíčky tak, že byste si je rádi vyráběli, určitě si kupte přírodní vosk – sojový. A přírodní esenciální olej, který milujete. Na internetu je spousty návodů, jak svíčku vyrobit. Já doporučuji portál ekokoza.cz, kde najdete návody a věci od obalů až po knoty. Můžete použít i Váš obal, který máte doma. O to víc bude svíčka osobní a předá dál energii. To je i má filosofie – svíčka musí mít duši.

hobby Velikonoce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.