Z Nových Hradů do Terčina údolí
Všechny fotografie: Julie Vargová

Z Nových Hradů do Terčina údolí

17. 4. 2022

Putování po jižních Čechách skýtá nespočet zajímavých míst. Rybníky, lesy, hrady, zámky, cyklostezky, turisticky značené trasy. To je neúplný výčet možností, který se rozroste při zaměření se na konkrétní oblasti. 

Při návštěvě Třeboně se vyplatí jihočeskou cestu prodloužit o 20 km směrem na jih k rakouským hranicím. Městečko Nové Hrady s přibližně 2500 obyvateli totiž stojí za návštěvu. Nejenom hezké náměstí a gotický hrad Nové Hrady, ale po asi dvou kilometrech autem i Terčino údolí. Návštěvníkům se tak nabízí kombinovat prohlídku města a jeho historických staveb s procházkou v přírodě. Pro mnohé prostě ideální lokalita na výlet. 

Na náměstí nás zaujme čistota prostředí. Ale také studna, kašna a netradiční sluneční hodiny. Jsou zajímavé tím, že když se člověk postaví na aktuální znamení zvěrokruhu, tak stín jeho hlavy určí, kolik je právě hodin. Vyzkoušeli jsme, informace nelhala.

Boční ulička vede ke kostelu sv. Petra a Pavla. Turista k němu určitě dojde, pokud ho nezláká výloha a interiér s barokním nábytkem kavárny Apatyka Café, původní novohradské lékárny. Po vstupu člověk nejenom ucítí příjemnou chuť čerstvě mleté kávy, ale uvědomí si i jedinečnou atmosféru tohoto výjimečného místa.

 

                                                 Lákavé posezení

                                                                Posezení v Apatyce Café

Na protější straně náměstí se další ulicí dojde nejdříve k historické kovárně a pak bránou do nádvoří hradu Nové Hrady. Hluboké příkopy obklopují celou stavbu, do které si cestu nacházejí i svatebčané.

Po procházce historickým centrem, zvláště za slunečného a teplého počasí, jeden zatouží po stínu. Proto jsme se vypravili na začátek pětikilometrové naučné stezky Terčino údolí. Malá zatravněná prostranství se střídají s křovinatými částmi i vysokými stromy. Osvěžit nohy si můžeme ve vodě říčky Stropnice, osvěžit se vnitřně v restauraci Tereziiny Lázničky. Značení naučné stezky nás zavedlo ke zřícenině Modrého domu a Stropnickému vodopádu. Kdo by měl zájem, může se vydat ke tvrzi Cuknštejn. 

 

                                                     Terčino údolí

                                                                        V Terčině údolí

Cestu jsme absolvovali "dvojkou", tedy pěšky. Shodli jsme se, že ideální pro prozkoumání této nádherné lokality by bylo jízdní kolo. Po rovině by to jen svištělo a pokochali bychom se vyšším počtem lesních zákoutí, staveb, rostlin a možná bychom zahlédli i nějaké to zvířátko. Ale i takto jsme byli spokojeni, i díky poznání další části jihočeského kraje.

 

 

cestování Do stovky 2022 Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.