Další ročník projektu Máme vybráno je tu. Podpořte sbírky na záchranu památek
Jedna z vítězných sbírek roku 2021 - oprava kostela sv. Václava a zvonice v Kozojedech. FOTO: Archiv spolku Stříbrný zvon

Další ročník projektu Máme vybráno je tu. Podpořte sbírky na záchranu památek

13. 4. 2022

Zase o něco více než loni: přesně 326 projektů usiluje o přízeň lidí v soutěži MÁME VYBRÁNO. Hlasující rozhodnou, mezi které významné počiny rozdělí Institut pro památky a kulturu rovných 100 tisíc korun. První kolo odstartovalo v dubnu.

S jedničkou na dresu jdou do soutěže sochy andělů pro Mariánský sloup na pražském Staroměstském náměstí. Stovku má sbírka Pro život kostelů Broumovska a s číslem 326 stojí na startu oprava fasády kostela svaté Anny ve Zlechově ve Zlínském kraji. Přes tři stovky projektů upozorňují nejen na pozoruhodné počiny, ale také na silnou občanskou společnost.

„V posledních letech pozorujeme zajímavý fenomén: roste počet sbírek na veřejné budovy, především sokolovny. V řadě obcí nazrál čas na jejich rekonstrukci,“ říká koordinátorka soutěže MÁME VYBRÁNO Zuzana Richterová.

Soutěž MÁME VYBRÁNO si klade za cíl propagovat místa, kde cílí na obnovu českého kulturního dědictví. Hlasující v prvním kole rozhodují, kterých čtrnáct veřejných sbírek posunou do finále. Jde o hodně: ve druhém kole rozděluje pořádající Institut pro památky a kulturu 100 tisíc korun. A pokud se přidají i další partneři, bude částka možná ještě vyšší. Každý hlas tak nejen pomáhá snaze o záchranu historických objektů, ale také finančně podporuje jednotlivé aktivity. První kolo trvá do konce května.

Hlasovat můžete na webu www.mamevybrano.cz.

 

kultura památky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.