Pražské pasáže III
Všechny fotografie Věra Ježková

Pražské pasáže III

16. 4. 2022

Jungmannova ulice

Pasáž Vlasty Buriana prochází funkcionalistickým domem, postaveným roku 1930. Spojuje ulici Jungmannovu a Vladislavovu. V podzemí pasáže je divadlo, v němž hrál od jeho začátku Vlasta Burian. Pražané si ji pamatují jako pasáž Divadla Komedie. 

 

Spálená ulice

Pasáž Olympic spojuje Spálenou a Vladislavovu ulici. Novobarokně secesní budova paláce byla postavena na začátku 20. století. Od konce roku 1978 zde sídlí Studio Ypsilon. Budovy Spálená 14, Spálená 16 a Vladislavova 17 tvoří areál Olympic Garden, v němž jsou především kanceláře.

 

Národní třída

Pasáž Platýz vede z Národní třídy na křižovatku Martinské ulice a Uhelného trhu. Za vlády Karla IV. patřil gotický palác burgundským vévodům. V 16. století byl přebudován pro Jana Plateyse z Plattenštejna.

Pasáž reprezentativního nárožního paláce Adria spojuje Jungmannovu ulici a Národní třídu. Budova byla postavena v letech 1922–25. Jednou z jejích nejvýraznějších dominant je plasticky ztvárněný horoskop s dvanácti znameními na zdi, uprostřed nějž se nacházejí hodiny. Ve druhém patře je stylová kavárna s terasou. Z Jungmannovy ulice je vchod k Divadlu Bez zábradlí.

Naproti paláce Adria stojí budova, v jejímž přízemí se prodává české sklo. Pasáž procházející domem ústí do Perlové ulice. Říká se jí „zrcadlová“ nebo „skleněná“. 

Pasáž Metro prochází stejnojmenným palácem z Národní třídy do ulice Na Perštýně.  Novorenesanční palác byl postaven roku 1870, přestavěn v letech 1922–1925. Do roku 1989 zde sídlil památný stravovací automat Metro (po automatu Koruna druhý nejslavnější v Praze) a kino Metro. V současné době slouží komerčním a kulturním účelům; nachází se zde mj. Divadlo Metro a aukční síň.

Pasáž v budově Akademie věd ČR, vedoucí z Národní třídy do Krocínovy ulice, byla řadu let velmi nepříjemná. Nyní se jmenuje Prodejní pasáž. I v době, kdy se v ní nic neprodává, působí přívětivě.

 

Karlovo náměstí

Václavská pasáž spojuje Karlovo náměstí a Václavskou ulici. V pasáži se nacházejí obchody, Svatováclavská cukrárna a bistro. Tuto pasáž jsem fotila jako první, když jsem šla z polikliniky na Karlově náměstí.

 

Končím procházku pražskými pasážemi. Děkuji vám všem, kteří jste ji absolvovali se mnou, a zejména vám, kteří jste mi dali najevo, že se vám líbí.

 

Zdroje:

https://hajenas.rajce.idnes.cz/Praha_1_-_ Jungmannova_ulice_Pasaz_Vlasty_Buriana_-_17.2.2014/
https://www.pragueoffices.com/properties/olympic-garden-spalena-14-praha-1/?gclid=EAIaIQobChMInfzxteX09gIVAed3Ch25swNpEAAYAiAAEgI-L_D_BwE

https://www.ypsilonka.cz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%A1c_Adria?msclkid=dcf4f5a8acf111eca72239e276fe6e3f

http://www.palacmetro.cz/o-palaci-metro

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%A1c_Metro?msclkid=6f8dfee3b1ec11ec99900337c42697f3

https://www.prazskypatriot.cz/pasaze-pasaze-pasaze-praha-ma-desitky-pruchodu-mestem-kterymi-stoji-za-to-projit/

https://www.prahaneznama.cz/praha-2/nove-mesto/prazske-pasaze/

 

 

fotografování města a obce Praha
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.