Boj o Falklandské ostrovy byl
pro Thatcherovou noční můrou

Boj o Falklandské ostrovy byl
pro Thatcherovou noční můrou

28. 12. 2012

Argentinská invaze na Falklandské ostrovy v roce 1982 tehdejší britskou premiérku Margaret Thatcherovou překvapila a připravila jí "nejhorší okamžik v životě". Dostala se také do sporu se svým blízkým spojencem, americkým prezidentem Ronaldem Reaganem, který ji vyzýval, aby s Argentinci vyjednávala. Vyplývá to z dosud tajných dokumentů, které byly nyní po uplynutí ochranné lhůty 30 let zveřejněny v Londýně.

Argentina tvrdí, že ostrovy, které označuje jako Malvíny, jsou její. Tehdejší argentinská vojenská junta je 2. dubna 1982 obsadila. Británie po několika dnech vyslala do jižního Atlantiku vojenskou flotilu a ostrovy dobyla v polovině června zpět. Během konfliktu zahynulo 649 argentinských a 255 britských vojáků.

Ve výpovědi před vyšetřovací komisí na podzim 1982 Thatcherová připustila, že se ve své politické analýze mýlila, když se domnívala, že junta invazi nepodnikne. „Nikdy, nikdy jsem nečekala, že Argentinci Falklandy otevřeně obsadí. Řeknu jen, že to byl, myslím, nejhorší okamžik v životě,“ uvedla. „Nikdo mně nemohl říci, zda jsme s to dobýt Falklandy zpět. Prostě jsme nevěděli,“ líčila rozhodování před vysláním vojenské flotily.

Její tehdejší hodnocení situace je mnohem pochmurnější než popis událostí v jejích memoárech Roky na Downing Street, které vyšly v roce 1993. Vyšetřovací komisi řekla, že se obávala, že vyslání flotily, které trvalo několik týdnů dostat se k souostroví, vyprovokuje ještě agresivnější reakci Argentinců. Přesto nechala smělou misi pokračovat i přes riziko, že Argentina na ostrovy vyšle v době plavby flotily tolik vojáků, že britské lodě se budou muset otočit. „To by bylo pro Británii to největší ponížení,“ řekla tehdy Thatcherová.

Přes tvrdou veřejnou rétoriku byla vláda Thatcherové v soukromí vůči diplomatickému řešení vstřícnější. Například byla připravená zvažovat zastoupení Argentinců v přechodné správě Falkland, pokud by se argentinská armáda stáhla z ostrovů bez boje. Na dotaz vyšetřovací komise, zda byla připravena se vzdát britské suverenity nad ostrovy, pokud by s tím jejich obyvatelé souhlasili, odpověděla "Ano".

Thatcherová se ale také postavila Ronaldu Reaganovi, který byl jako americký prezident jejím spojencem a měla k němu i lidsky blízko. Reagan jí telefonoval na 31. května 1982, kdy již bylo jasné, že Britové v boji o Falklandy mají navrch, a vybízel Thatcherovou, aby s Argentinci začala jednat. Chtěl, aby zvážila předání souostroví do rukou mezinárodních mírových jednotek a nežádala úplnou kapitulaci Argentiny. Thatcherová ale prohlásila, že k úplné kapitulaci a obnovení britské kontroly nad ostrovy neexistuje alternativa.

Další materiály ale ukazují britskou vděčnost za americkou pomoc během celé operace, kterou ale Washington udržoval v tajnosti kvůli svým zájmům v Jižní Americe. USA tehdy pomáhaly Britům zpravodajskými informacemi, umožnily jim užívat komunikační zařízení a dodávaly jim munici.

válka o Falklandy Velká Británie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...