Rok 2013? Optimismus,
ale zároveň určité obavy

Rok 2013? Optimismus,
ale zároveň určité obavy

30. 12. 2012

Do roku 2013 se Češi nedívají s velkým pesimismem, jisté obavy ale mají. Mladí lidé vidí příští rok optimisticky, střední generace se strachuje o zaměstnání a senioři se obávají finančních a zdravotních problémů. Vyplývá to z průzkumu agentury ppm factum.

Žádné změny od příštího roku neočekává 46 procent lidí, zhoršení předpokládá 28 procent Čechů a naopak zlepšení 26 procent lidí. „Pozitivní očekávání se snižují s rostoucím věkem. Více než třetina lidí do 44 let má od příštího roku pozitivní očekávání oproti pouze 14 procentům lidí nad 60 let. Optimisty jsou také častěji lidé s vyšším vzděláním,“ uvádí průzkum.

Nejlépe se Čechům jeví oblast partnerských vztahů a rodiny, pro 38 procent z nich prý bude v tomto ohledu rok 2013 lepší. Jisté obavy vyjadřují senioři, strach mají především ze zhoršení finanční a zdravotní situace. Střední generace od 45 do 59 let nejvíce očekává pracovní problémy, obává se hlavně ztráty zaměstnání.

Končící rok 2012 hodnotí 18 procent populace pozitivně, nejčastěji lidé mladí ve věku od 15 do 29 let a lidé vysokoškolsky vzdělaní s nadprůměrnými příjmy. Téměř polovina obyvatel Česka si nemyslí, že by se jejich životní situace v porovnání s předchozím rokem výrazně změnila.

Pokud lidé hovoří o zlepšení, pak nejčastěji v oblasti partnerských vztahů – ty se loni v porovnání s předchozím rokem zlepšily pro 39 procent z nich. Naopak zhoršení pociťovali obyvatelé ČR ve své finanční situaci, zhoršila se u 43 procent lidí.

Mladší lidé měli letos nejčastěji radost z narození dítěte, pořízení vlastního bydlení, ukončení studia a hezké dovolené. Lidé středního věku se nejvíce radují z dobré práce a z udržení zaměstnání. Nejstarší generace zase oceňuje, že jim slouží zdraví a těší se z vnoučat i ze svých dětí.

Nový rok průzkum životní úroveň
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.