Zámek a park Blatná
Všechny fotografie: Jiří Hudeček

Zámek a park Blatná

27. 4. 2022

Na zámku a přilehlém parku v Blatné jsme byli už několikrát. Po cestě do Třeboně nás to na toto krásné místo zavedlo znovu. Bohužel, už tu nebyli daňci a podle paní, která zde pracuje, je museli dát pryč. Přesný důvod neřekla.

Ale procházka parkem byla opět úžasná a pávů bylo naopak o hodně více. Napočítal jsem jich čtrnáct. Do parku už se nedostanete volně, ale musíte si zakoupit vstupenku a projít turniketem. V zákoutí zámeckého parku bylo nespočet kachen a také husy divoké. Ty nám létaly doslova nad hlavou.

Základem blatenského zámku byl vodní hrad vybudovaný ve 13. století, který dodnes tvoří jádro objektu. Během 16. století byly přistavěny renesanční zámecké budovy a v polovině 19. století byly upraveny v duchu anglické gotiky. Zámecké interiéry jsou zařízeny převážně rodovými sbírkami rodiny Hildprandtů. Prohlídka zahrnuje mj. pracovnu Jana Evangelisty Purkyně, lovecký salon, empírový salon, rodinnou galerii a soukromou sbírku z Etiopie. Na zámku se natáčely filmy Bílá paní (1965) a část filmu Šíleně smutná princezna.

Přírodní památka Blatná

Přírodní památka byla zároveň vyhlášena evropsky významnou lokalitou na ochranu brouka páchníka hnědého a ptáka strakapouda prostředního. Jak páchník, tak strakapoud, potřebují ke svému životu dutiny stromů. Páchník je vázaný především na staré stromy s trouchnivějícím dřevem. Zámecký park se solitérními stromy a alejemi jim tyto podmínky poskytuje.

Doporučuji navštívit.

cestování hrady a zámky
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.