Naše putování Lednicko-valtickým areálem
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Naše putování Lednicko-valtickým areálem

7. 5. 2022

Lednicko-valtický areál je jedním z nejnavštěvovanějších a nejzajímavějšímch míst Jižní Moravy. Proto jsme vyrazili s "turisťákem" a  našimi vnuky na zajímavý výlet až na jižní hranici s naším sousedem - Rakouskem.

Do Valtic, kde jsme začali naše putování, se dostanete ze dvou stran a to buď od Břeclavi nebo od Mikulova. My jsme přijeli autobusem přes Uherský Brod, Hodonín a Břeclav. Rychlé spojení je i po dálnici od Brna. Do Valtic a Lednice je i dobré vlakové spojení.

Počasí hlásili pěkné, ale sobotní dubnové dopoledne bylo hodně chladné, foukal studený vítr. Autobus nás vysadil nad Valticemi u zajímavé stavby Kolonády na Rajsně. Tento monumentální památník byl postaven jako vzpomínka na otce a bratry knížete Jana I. z Lichtensteina. Po prohlídce jsme se vydali asi tři km do města Valtice na prohlídku zámku - barokního sídla Lichtenštejnů. Prošli jsme si nově otevřenou prohlídkovou trasu šesti knížecích sálů. V ceně prohlídky byla i prohlídka zemedělského muzea. Byl to zážitek hlavně pro děti, mohly si pouštět různé vědomostní kvízy, přehrát hlasy ptačích pěvců a prohlédnout staré zemědělské stroje. Když jsem potom dorazili na valtické náměstí s velkým kostelem bylo poledne a byl ten nejlepší čas se posilnit. Vybrali jsem si italskou pizzerii a zahřáli se pravou italskou polévkou minestrone. Ještě jsme se podělili o velkou šunkovu pizzu. Sraz u autobusu byl ve 13 hodin a tak jsme zvládli v cukrárně ještě větrníky, kafíčko a limonádu. Potom už jsme se museli s Valticemi rozloučit.

Autobus nás zavezl kousek od Valtic, kde byl start naší pouti Lednicko-valtickým areálem. Počasí se umoudřilo, vylezlo sluníčku a výrazně se oteplilo. Prostě krásné jarní odpoledne. Vyrazili jsem po červené turistické značce mezi obcemi Valtice a Lednice. Asi po dvou km jsme přišli k další zajímavé historické stavbě k čtyřpodlažnímu empírovému zámečku Randez-vous, neboli Dianině chrámu z roku 1812. Pokračovali jsme turistickým chodníčkem přes lužní lesy a užívali jsme si probouzející  se jarní přírodu. Vtom nás začali předbíhat běžci i běžkyně, účastníci půlmaratonu v počtu 440 jedinců. U Kaple sv. Huberta už nás dobíhali poslední, kteří mleli z posledního. Ještě nás čekala zastávka u Chrámu tří Grácií a potom romantická cesta okolo Lednických rybníků. Cílovu tečkou byl zámek v Lednici a zasloužené občerstvení. Po 13 km putování jsme byli hodně žízniví. 

Trošku nás mrzelo, že jsme časově nezvládli navštívit  lednický minaret a Janův hrad. Také prohlídku lednického zámku a skleníku jsme si nechaii napříště. Cestou zpět po dálnici přes Brno jsme unaveni rekapitulovali náš úžasný den a nadšení kluci už spřádali plány na další výlet s babičkou a dědou.

Lednicko-valtický areál je zapsaný na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.