Herec, emigrant Vladimír
Pucholt oslavuje kulatiny

Herec, emigrant Vladimír
Pucholt oslavuje kulatiny

30. 12. 2012

Jméno Vladimíra Pucholta, který 30. prosince oslaví sedmdesátiny, je neodmyslitelně spojeno s novou vlnou českého filmu 60. let. Režiséři Miloš Forman, Jiří Krejčík, Ladislav Rychman i další v něm našli ideálního představitele bezelstně naivních mladíků s poetickou duší, čímž Pucholt získal své nesmrtelné role.

Filmoví diváci ho milovali jako zednického učně Čendu v Černém Petrovi, jako samotářského studenta Filipa ve Starcích na chmelu, jako pianistu Mildu v Láskách jedné plavovlásky i jako horlivého příslušníka VB ve Svatbě jako řemen. Když v roce 1965 končil pražskou DAMU, měl za sebou už 13 filmů. Nastoupil do Činoherního klubu, ale o dva roky později svou slibně se rozvíjející hereckou dráhu opustil a emigroval do Velké Británie, kde vystudoval vytouženou medicínu.

Protože měl po jejím absolvování jako cizinec značné problémy se zaměstnáním, odjel i s rodinou (manželkou – textilní výtvarnicí, dcerou a synem) do Kanady, kde působí jako dětský lékař dodnes.

K roli herce se vrátil ve filmu Vojtěcha Jasného Návrat ztraceného ráje (1999), poetickém snímku o vině a odpuštění volně navazujícím na někdejší Rodáky.

výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.