Silvestr bez alkoholu? Ale také to jde přežít
ILUSTRAČNÍ FOTO: stock.xchng

Silvestr bez alkoholu? Ale také to jde přežít

31. 12. 2014

Znají to skoro všichni: je tady Silvestr a s ním i oslavy dlouho do noci. A také alkoholové radovánky. Následující ráno ale bývá úděsné. Vězte, že to jde i jinak. A ráno máte čistou hlavu.

Každému totiž nemusí vyhovovat rok co rok se nalévat alkoholem. Někdo třeba musí ráno pracovat, jiný nechce být špatným příkladem dětem nebo vnoučatům, dalšímu brání zdravotní důvody. Jak bojovat s alkoholovým pokušením, které na vás číhá zleva i zprava?

Kdo nepije, je podivín?

V dnešní době je člověk, který se nechce s kamarády pořádně napít, bohužel odsouzen k posměchu a ocitá se na okraji společenského zájmu. Jinými slovy je prostě "divný". Platí to o jakékoli akci, jako je večírek, třídní sraz, mejdan nebo prostě jen posezení s přáteli. Stokrát tolik to ale platí zejména o Silvestru. I tak existuje několik způsobů, jak se alkoholu úspěšně vyhnout, aniž byste "trhali partu".

Naučte se říkat NE!

Umět odmítnout něco, co nám není příjemné nebo se nám nehodí, to chce kus odvahy. Pokud jste silná osobnost, pravděpodobně ovládáte úplný základ asertivního chování. Tím je umět říkat NE. Na Silvestra je to zvlášť obtížné. Silní dokážou říct, že i bez alkoholu se umí bavit, jako všichni ostatní. Druhou variantou (pro ty méně odvážné) může být připravená výmluva, proč se letos nenapijete. Zaberou staré známé triky: Jsem nemocný a beru léky (antibiotika) a nemůžu je vysadit.

Jsem tu autem a budu se ještě dnes vracet domů. Brzy ráno mám práci. Prodělal jsem nedávno žloutenku nebo mononukleózu, takže mám přísný zákaz alkoholu od lékaře. Zkrátka, drobná výmluva může pomoci takovou situaci elegantně zachránit. Ano, je to malá lež, ale možná je lepší než velká kocovina.

Odveďte pozornost

Existují i další možnosti, jak se alkoholu vyhnout. Myslete na dostatek nealkoholických nápojů, uvařte kávu a čaj. Místo klasického piva můžete nabídnout i to nealkoholické. Zbytečné pozornosti kvůli vaší abstinenci se vyhnete také zvýšenou obsluhou hostů, například přípravou občerstvení, otevírání pití, sklízení nádobí a podobně. Dobře zabírá rovněž nenucená organizace zábavy v podobě nejrůznějších společenských her.

alkohol Silvestr
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.