Procházka po Kavčích horách
Všechny fotografie: Julie Vargová

Procházka po Kavčích horách

15. 5. 2022

Najít v Praze místo pro hodinovou procházku není těžký úkol. Já jsem se tentokrát vypravila na Kavčí hory.

Byla jsem zvědavá, jak se tato lokalita změnila v průběhu dvaceti let. Tak dlouho jsem zde nebyla. Ze stanice metra Pankrác jsem se prošla kolem vysokých moderních budov přes Centrální park Pankrác. Z chodníku je impozantní pohled na véčkovou budovu V Tower, která se stala moderní dominantou Prahy. Je 104 metrů metrů vysoká, tedy je to nejvyšší obytný dům v ČR, k dispozici je 130 bytů, dle realitních kanceláří hodně drahých. V parku mě zaujala venovní výstava panelů, která upozorňuje na úspěchy našich sportovců na olympijských hrách. Co mě však také zaujalo, je Rezidence Kavčí hory. Z dálky mi připomíná známý objekt v Paříži ve čtvrti La Defénse, budovu ve tvaru krychle s prázdným prostředkem. Na Kavčích horách je tato chybějící část postavena vedle, takže kdyby to byla stavebnice, pěkně by do volného prostoru větší budovy pasovala.

 

                                                    Rezidence Kavčí hory

                                                                   "Skládačka" Rezidence Kavčí hory

Kavčí hory jsou nejen pro Pražáky nejznámější asi díky sídlu České televize. Tam jsem neokouněla, jen se prošla kolem plotu, protože mě více zajímala příroda. Po rozsáhlé psí louce se neproháněl žádný voříšek, ani krasevec s papíry, zřejmě na tu pravou chvíli ještě vyčkávali. Pod psí loukou se nachází přírodní památka Dvorecké stráně, kam jsem jen nahlédla, protože mě lákala vyhlídka na Prahu. Trasa mě vedla klidnou lokalitou s loukami, keři, vzrostlými stromy a stále ještě velmi málo návštěvníky. V létě tu musí být přeplněno. V myšlenkách jsem se transportovala do července a viděla skupiny lidí rozvalující se po trávníku, obsazené lavičky, pejskaře doprovázející svoje čtyřnohé miláčky. Posezení na lavičce bylo příjemné, bez okukujících kolemjdoucích, žádoucích pohledů, kdy místo uvolníme dalším zájemcům. Jaro jsem vnímala hlavně očima díky tradiční křiklavé zelené barvě a probleskující růžové a bílé.

                                                  Jarní louka

                                                           Uklidňující pohled na jarní přírodu

Z vyhlídky, jinak zarostlého a neoznačeného místa, je krásný pohled na podolský bazén, podolskou vodárnu, Vltavu a Pražský hrad. V kombinaci s rozkvetlými stromy to pro mě byl nádherný zážitek, který neomrzí.

 

                                               Vltava z vyhlídky

                                                                  Pohled, který neomrzí

Po návštěvě Kavčích hor jsem si uvědomila, že hodinová procházka je nenáročná aktivita, které se mohu věnovat i před nákupem, nebo po skončení pracovních povinností. A Praze se naskýtá nespočet možností.

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.