Chorvatsko a Jaderské moře
FOTO: Jitka Mošovská

Chorvatsko a Jaderské moře

5. 5. 2022

V posledních dvou letech jsem navštívila Chorvatsko, nejprve na pevnině Drvenik a druhým rokem poloostrov Pelješac, městečko Trpanj v jižní Dalmácii. Bylo to v září, třetím turnusem s mladým kolektivem na soustředění, za poznáním a zážitky.

Autobusem jsme dojeli v ranních hodinách až do přístavu Ploče a dále pluli trajektem asi hodinu do městečka Trpanj. Kde na nás čekali organizátoři a rozdělili do dvou penzionů nedaleko vedle sebe. Bydleli jsme blízko kostela a školy, v klidné čtvrti s výhledem , jak na městečko, tak i na moře. Správcem našeho penzionu byla starší paní, která byla k dispozici v upravené garáži, jako obyvák. Na pokoji jsem byla první, za čas přišla mladá hezká blondýna, že přijela z Puly, kde fotila a je strašně ráda, že jí dali ke mně důvody...a je unavená a potřebuje se osprchovat. To bylo dílo přírody je photo model. Na snídani a večeři jsme chodili společně do restaurace, kde jsme měli samooblužné stoly. Bylo dobré jídlo, pečené ryby v peci a poslední večer i chobotnice a další mořské plody. Co bylo zvláštností v noci při otevřeném okně byla slyšet bílá sova, která sídlila ve věži kostela. Asi tak v půl třetí ráno vyli šakali v horách.

Po rozvrhu hodin nás jeden den vzali na procházku kolem pobřeží, seznámili jsme se, kde se můžeme koupat, Také kde je nejvyšší bod a jeho výhledy na městečko, kde byl také Coop, pošta, tam se prodávalo víno ze sudů do litrových lahví, převážně se pije červené. Obchůdek s jejich zeleninou, dobrá velká zmrzlina, pivečko a víno na pláži.

Po splnění úkolů nám byl nabídnut výlet autobusem do Dubrovníku a městečka Ston. Proč ne, přijel minibus a asi 100 km jízdy po pobřeží. Byl to zážitek, jak v horách všude pěstují nízkou vinnou révu, to bylo políček, asi mají dotace. Zastavili jsme se na Pelješac mostě, který spojuje pevninu u Malého Stonu. Je dlouhý 2,5 km.

Dubrovník

Toto město na mne působí od moře, jako nedobytné kamenné, ale je nejkrásnější v Chorvatsku. Přijeli jsme kolem 11 hodiny, docela horko, sešli k moři, sedli na soukromou loď a projeli pobřeží kolem hradeb. Po té prošli historický střed města, známy Františkánský klášter, kašnu, úzké uličky v nich davy lidí všech národností.

Ston

Má asi 500 obyvatel, leží ve Stonské úžině a je opevněn zdí ze středověku dlouhou asi 5 km, podobné čínské zdi. Protože se zde těžila a ještě těží sůl, chovají ústřice, živí se rybolovem a zemědělstvím.

A krátký medailonek nakonec 

 https://alltv.cz/cz/news/dama-roku-2021-predstavuje-finalistku-c10-jitka-mosovska?fbclid=IwAR1SEDTP2Ld0FZ_-fbYVz17EsHOoALn00Xjt2X2-7C93qpy8gIm80yzfzlQ

 

 

 

 

cestování Jarní soutěžení 2022 moře
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.