Máte už také svého tajemného čarověníka?
Ilustrační foto: Pixabay

Máte už také svého tajemného čarověníka?

14. 5. 2022

Je to vlastně takový nepovedený metlovitý nebo chomáčovitý výrůstek - znetvořenina, vyrůstající na větvi jinak zdravého jehličnanu, dubu, bříze či buku. Vidět ho v přírodě můžete jen náhodou a ani vás nenapadne, o co se jedná, snadno ho totiž i přehlédnete.

 Vyskytuje se kdekoliv na planetě a byla mu přičítána magická síla. Říkalo se mu „hromové koště“ a věřilo se, že se objevuje na stromech po úderu blesku. Nejspíš se také věřilo, že toto hromové koště je připraveno na stromech pro sabaty čarodějnic.

Dnes už se ale ví, že vznikají působením různých cizopasníků a virů, čili tím, že rostlina vlastně onemocní a začnou na místě, kde byla zasažena, vyrůstat tyto „nepodařené“ výhonky.

A protože lidé jsou odjakživa tvorové zvídaví a tvořiví, začali přemýšlet, jak si vytvořit takový čarověník sami pro sebe, pro své potěšení a aby byl zároveň krásný a zajímavý. A tak se zrodilo moderní pěstování čarověníků. Zahradníci k němu používají samozřejmě roubování, kdy výhonek naočkují na vhodnou podnož. Čarověníky pak dostanou i své jméno, většinou také krásné a prodávají se obvykle na skalky nebo do nádob jako okrasné rostliny.

čarověník.jpg

                                                                       Čarověník způsobený rzí jedlovou. FOTO: wikimedia

 

I u nás přírodě můžete prý tyto „zázraky přírody“ vidět například na smrku poblíž Ondřejovské hvězdárny, dále u jezera Lhota, v okolí Božího Daru, na Kladské u Mariánských Lázní nebo v lesích kolem Hory sv. Šebestiána.

Dnes dokonce existují už i zahrady sběratelů čarověníků, a to musí být nádhera ! Jako byste se ocitli v nějaké  trpasličí říši plné fantazie.

Také jsem už jednou jeden čarověník zakoupila jako dar a přiznám se, že se mi s ním těžko loučilo. Ale byl v dobrých rukou, majiteli působil radost a vydržel mu léta. A jestli mu přičaroval něco dobrého, tak to tak mělo být, když už je tedy ten čarověník čarovný.

příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...