Tři měsíce od začátku války: ADRA na Ukrajině zachraňuje životy a pomohla desetitisícům lidí
FOTO: Poskytnuto organizací ADRA

Tři měsíce od začátku války: ADRA na Ukrajině zachraňuje životy a pomohla desetitisícům lidí

23. 5. 2022

Potraviny a hygienické balíčky pro 39 000 lidí na Ukrajině, 450 tun humanitární pomoci a 2548 lidí evakuovaných z válečných zón. Dalších 56 000 osob podpořených v Česku za pomoci 2275 dobrovolnic a dobrovolníků. To je bilance humanitární organizace ADRA tři měsíce po vypuknutí války na Ukrajině.

Ve veřejné sbírce SOS ADRA – Pomoc Ukrajině se dosud vybralo 89 milionů korun, k tomu dárci věnovali materiální pomoc v hodnotě dalších 30 milionů korun. Jedná se tak o druhou nejvyšší sbírku za třicetiletou historii organizace ADRA.

 

“Za každým uvedeným číslem se skrývá příběh člověka, kterému jsme díky podpoře dárců a dárkyň i nasazení našich týmů mohli pomoci. Někdy poskytnutím základních potřeb, jako jsou potraviny či léky, jindy pomocnou rukou při cestě z rodné země do neznáma. V mnoha případech jsme bez nadsázky zachránili lidem holý život, když je naše evakuační týmy dopravily z válečných zón do bezpečí. Ačkoli jsme zvyklí pomáhat při válečných konfliktech a přírodních katastrofách, invaze na Ukrajině nás velice zasáhla a zároveň je pro nás jako organizaci velkou výzvou. Vážím si práce a obětavosti všech našich zaměstnanců a zaměstnankyň i dobrovolníků, stejně jako obrovské vlny solidarity ze strany obyvatel České republiky”, říká ředitel organizace ADRA Radomír Špinka. 

 

ADRA pomáhá jak přímo na Ukrajině, tak v Česku. Na Ukrajině se jedná zejména o materiální pomoc a evakuaci lidí z bombardovaných měst. Organizace úzce spolupracuje s místní pobočkou ADRA Ukrajina, které na začátku poskytla metodickou i materiální podporu a pomohla se zajištěním logistiky. Nyní týmy ADRA Ukrajina na místě distribuují humanitární pomoc zasílanou kamiony z ČR. Pomocí dopravních prostředků, zakoupených a podporovaných ze sbírky ADRA ČR, pak evakuují lidi do bezpečí. 

 

„Řada lidí na Ukrajině žije již několik týdnů ve sklepech či krytech, nemají přístup k potravinám, často ani k pitné vodě. Naši kolegové z ADRA Ukrajina proto každý den vyráží s dodávkami do míst postižených konfliktem, aby mohli lidi zásobovat a podpořit v těchto nelehkých časech. Často se setkávají s nedalekými výbuchy a střelbou, někdy musí cestu odložit nebo přesměrovat, protože je zastaví armáda s tím, že dál je to příliš nebezpečné,“ přibližuje proces distribuce pomoci vedoucí Oddělení zahraničních projektů ADRA, Zbyněk Wojkovski. 

 

Shrnuto řečí čísel: česká ADRA za tři měsíce dopravila na Ukrajinu 25 kamionů humanitární pomoci, od matrací a spacáků, přes trvanlivé potraviny a vodu až po drogerii. Celkem se jednalo o 720 palet a 98 kartonů o celkovém objemu 450 tun.  Potravinová pomoc a hygienické balíčky byly poskytnuty celkem 38 851 lidem. Dále byly vypraveny 2 dodávky se zdravotnickým materiálem. Firemní partneři darovali na Ukrajinu zboží v celkové hodnotě 25 milionů korun, další pomoc byla hrazena z prostředků sbírky. Z těch bylo také zakoupeno 9 minibusů a 1 autobus. Naložené humanitární pomocí míří do válkou zasažených oblastí, na cestu zpět se pak zaplní evakuovanými lidmi. Celkem se tak zatím podařilo odvézt do bezpečí 2548 osob.  

 

ADRA_Ukrajina_pomoc_v_CR_dobrovolnicka_centra (3).jpg
                                                                                                                    FOTO: Poskytnuto organizací ADRA

 

Kvůli obrovskému množství lidí prchajících před válkou do Česka se v nebývalé míře zapojují i dobrovolnická centra ADRA, která se běžně přímé humanitární pomoci nevěnují. Od samého začátku konfliktu koordinují dobrovolníky a dobrovolnice na Krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině, pomáhají na nádražích a poskytují materiální i psychosociální pomoc. V posledních týdnech se zaměřují na dlouhodobé aktivity, směřující k integraci nově příchozích do české společnosti: od organizace kurzů češtiny, přes akce pro ukrajinské rodiče a děti až po zakládání dětských skupin či poradenství.

 

Celkem se do pomoci uprchlíkům zapojilo 2275 dobrovolnic a dobrovolníků. Přes 22 000 uprchlíků obdrželo materiální pomoc (např. oblečení, potraviny, drogerii, nábytek atd.), téměř 1400 se jich zapojilo do kurzů a dalších akcí a celkem měly aktivity dobrovolnických center dopad na 56 000 osob. Firemní dárci poskytli materiální pomoc v hodnotě 5 milionů korun. „Chtěl bych moc poděkovat našim dobrovolnickým centrům a všem dobrovolníkům a dobrovolnicím, kteří s námi pomáhají. Všichni dokázali velice rychle zareagovat a začít pomáhat, kde bylo zrovna potřeba, mnoho z nich pomáhá dodnes. Prosím, vydržte i nadále, dobrovolníky stále nutně potřebujeme“, apeluje Petr Adamus, vedoucí dobrovolnictví ADRA a přidává výzvu pro zájemce o dobrovolnictví, ať se hlásí organizaci ADRA pomocí elektronického formuláře. 

 

Ukrajina válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.